香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 上訴期可否延長?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應  WINKYCHAN

我係申請戶主黎,當年申請時大家都讀緊書,冇想太多⋯⋯
但如果改單人申請係咪都要重新排...
kadixd 發表於 2021-04-07 14:46:18 原文
轉單人你要計返分,起碼5x歲先可以望上樓;你13年申請如果成功上訴,當你半年後9/10月恢復,年底前一定可以上到樓;唔知你屋企咩情況,不過你即管同家姐商量下,睇下家姐肯唔肯幫你,再唔係如果你而家有穩定對象都可以考慮簽紙結婚先。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你同家姐將來都有可能另組家庭,你係戶主可能都係想將來成家有個自己的地方,如果你一個人又唔係急住其實係可以繼續同父母住公屋,家姐而家其實係借個名幫你上樓,你同家姐傾下,睇下家姐肯唔肯用半年幫你到底。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

kadixd 發表於 2021-04-07 14:46:18 原文
其實你係申請人你家姐只係住户,佢遲下結婚嘅就要除名
咁點解要家姐辭職??而唔係你自己辭職??

難聽少少講...最後家姐屋又無,可能為左幫你上樓連工都無埋

不過都已經年半時間...要傾要做數其實一早已經搞掂
你可行方法
1.家姐辭職(不過宜家環境,你要人幫你上樓無左份工講唔通)
2.自己辭職...比較合理,因為屋係你嘅
3.有穩定對象就註冊先,加配偶,刪家姐名...(自己兩公婆諗條數,唔好影響人)
4.刪家姐名,變單人...單人起碼5x歲先上樓...不過單人可能除時抽查你
5.竟然你同家姐都唔想放棄份工...你地又可以係父母到住...即係無需要...咁就放棄先,等將來結婚先再算
市3
G13521-13539
06/2014
28/3 S1
18/6審查
22/7s2
30/12 s4
分享 分享 讚好人數:2查看名單

睇錯咗做同"兩個家姐" 申請添 唉……咁要睇下佢家姐點諗,兄弟姊妹申請好易會有呢個情況……所以大家...
WINKYCHAN 發表於 2021-04-07 14:14:36 原文
Winky C姐:每個超入息的網友,都心急如焚用半年就砌好條數,立即上訴繼續輪。樓主用了年半都搞唔掂!應該冇迫切需要公屋,況且…兄弟姊妹之間,的確沒有這義務,犧牲自己去成全,所以這位家姐才不願意配合。我相信只有枕邊人,才甘願捱窮、目標一致吧。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

樓主:如果想改為單人申請,最好時機係58歳,唔係我亂咁噏,這是有統計數字支持的。到時等幾年就可以上樓,因為五十幾歲都冇乜好急,最緊要懂得養生、保持身壯力健;所以別再浪費時間去諗啲無謂嘢,你叠埋心水去搵錢吧。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #22 WINKYCHAN

有拍緊拖⋯⋯都可以搵女友商量商量。
如果成事的話,是否首先要註冊結婚,然後搵房署改申請資料,再上訴就可以?

回應 #23 kamyee

我辭職冇用,家姐收入過高,所以都盡量唔想佢辭。

有拍緊拖⋯⋯都可以搵女友商量商量。
如果成事的話,是否首先要註冊結婚,然後搵房署改申...
kadixd 發表於 2021-04-08 08:04:27 原文
可以先到婚姻註冊處排期簽紙結婚先, 擺酒後補都可以

另外想問問 :
1. 你和你女友係咪拍左好耐拖?都穩定?都會視為結婚對象? (吾好攪到好似為結而結)
2. 你月入幾多先? (2人入息門檻是$19,550)
3. 你女友月入幾多先? (是否高薪厚職?願意辭職?)本留言最後由 我想快D上樓 於 2021-04-08 09:44:29 編輯
2019年揭開新一頁... 我終於上樓了~
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  kamyee

我辭職冇用,家姐收入過高,所以都盡量唔想佢辭。
kadixd 發表於 2021-04-08 08:05:59 原文
家姐現在咁風高浪急的時勢都可以揾到份高薪厚職的工, 要珍惜
2019年揭開新一頁... 我終於上樓了~

2年內上訴,冇得申請延期
歡樂香江幸運星

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

如果你是輪候冊人士,請分享你的申請進程,謝謝! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖