香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 想買開放式租置單位
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

佢30歲咁年輕~ 如果將來人工高咗… 超出入息限額變富戶,隨時被房署要求遷出。到時公屋戶籍冇咗,錢又唔夠買私樓…本留言最後由 miyakeharuki 於 2021-08-12 11:34:39 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #1 MoonHeiYuet

一人表,建議換購
但只建議換200以上地段好的租置或居屋

有屋住咁唔使心急,一年兩次机会慢慢抽

漫漫歲月,變化永遠快過計划
或許先盡快成家,家庭揀樓机会多過單人
分享 分享 讚好人數:1查看名單

如果有大d 就可以換 但如果差唔多就算吧啦
加上佢單人第1粒珠我諗都係得返好細同青衣架咋 唔好咁大期望 話幾年後賣左賺到首期換私樓根本冇可能 要知道租置升左 私樓升得仲勁 就算買到私樓咪一樣都係咁細 你永遠追唔上 太天真 唔好對租置屋咁大期望 自住就ok 除非佢真係好有能力換私樓大單位 否則我唔會買 同埋如果真係有得比佢揀租置應該都唔會市區 可能屯門元朗細單位 要嗎 單人就是如此命運 叫佢結左婚 用綠核抽一房大機會d 好過買左一樣咁細 之後唔夠住 賣出去 又唔夠比大單位私樓首期 到時公屋又冇埋 一世人只可用一次房署優惠 諗清楚本留言最後由 chingy4 於 2021-08-12 17:04:42 編輯

如果有200幾尺市區租置我一定買

800個租置,過完綠核可能無乜剩底 .... 市區二百幾呎租置,都俾人買晒了
你問下佢,上次青富苑重售180呎要...
keihan 發表於 2021-08-12 03:14:22 原文
唔夠二百幾呎,佢話都唔會買,只考慮2-3人單位

但綠核家庭,咪一樣係抽唔中,咁多人抽十幾年,都抽唔到,
一係就剩低開放式。

佢話唔想浪費時間,一年又一年,
睇住樓價又不停升,
青衣上次的貨尾,呢次都升咗,
佢話而家買咗,好過多年後,仲係一事無成。

佢又話,結婚,住返而家間公屋,
兩個人就一定冇得走,
就算三個人,佢個密度都係排好後,
完全係陪跑,根本唔會有得換大單位。

回應  MoonHeiYuet

一人表,建議換購
但只建議換200以上地段好的租置或居屋
有屋住咁唔使心急,一年兩次机...
ysh1978121838 發表於 2021-08-12 11:58:21 原文
佢都話,有市區,二百幾呎,2-3人單位,佢先會揀
家庭抽,揀樓機會大啲,
不過冇長者,一樣連一房都難有得揀,
到時又係要買返咁細,但樓價分分鐘升唔少

如果我係佢,買
1)無人知道佢會幾時超額變富戶,買左佢起碼安居樂業
2)如果個女人連180呎都睇唔上眼,飛...
Ladycrab 發表於 2021-08-12 04:25:27 原文
如果呢個世界,多啲人識好似你咁諗,世界會多美好呢……
同意,雖然呢種人,未必講得上話拜金女,但純追求物質,唔係睇人品,同性格夾唔夾,呢個人好極都有限。

如果純粹嫌棄佢住得細,呢個人都要唔過,就算今時今刻,勉強接受住喺度,他日佢兩個都必定好多爭拗,家庭難以和睦。

相反,一個女人,明知佢係住咁細間屋,都肯跟佢,肯同佢小康之家共患難,呢個人要好好珍惜。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #27 MoonHeiYuet

未來轉售可能性高,揀樓要認真對比過

市4 1344
8月4日,首派豐澤樓

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖