香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 租者置其屋 » 今次租置回收單位當中有沒有事故/特殊情況?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

自尋煩惱
比間新嘅你好唔好?

舊公屋實有甩漏啦,又幻想係死過人做過法事。
臨賣前就有呢啲post, 似擾離多啲
分享 分享 讚好人數:0查看名單

一定有啦

我睇到有幾間有比人淋紅油痕跡
G1368 擴2

新2 G1291

2016/6/20 S1 審查,2016/7/7 S2 已達,2016/7/20 S3 已到,2016/7/22 S4 等收信,2016/7/30 派朗善(接受)

上網搵下,市區某屋邨,
邨名好長的,相連長型,
X華樓,1X樓X6室,
新聞有寫清楚樓層,
新聞又有相,跌落地下位置,
要喺呢間室外走廊,先跳到落去個位置,
即係有1/3機會係呢間;

另外,同層有另一間細單位吉,
但新聞話事主係一家人住,仔女都兩個,
所以唔會係果間細單位。

再睇埋,市區某條,邨名有數目字的屋邨,
某座工字型大廈低層,XX5室,
新聞有相,遺體直線跌正落個單位樓下地上,
呢座樓,呢個位置對上,得呢間屋係吉房。

呢兩間,如果你說服到自己,
唔係就係呢間,咁隨便你,繼續咁相信房署囉。

我己經暗示咗兩間,我唔會再講其他,
買家有責任自己了解,個單位的情況,
我廢事啲人當我吹,先透露兩間。
甚至有部份此等單位,
我早已上去問過鄰居/保安,
證實的確係出過事。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-10-29 12:05:06 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

上網搵下,市區某屋邨,
邨名好長的,相連長型,
X華樓,1X樓X6室,
新聞有寫清楚樓層,
新聞又有相,跌落...
MoonHeiYuet 發表於 2021-10-29 11:54:17 原文

不要太著迷這些追蹤。

谷友你說過:你不犯界, 界不犯你。

如果你確信這法則,

你就在擦邊
屋邨異地     風月同天

不要太著迷這些追蹤。
谷友你說過:你不犯界, 界不犯你。
如果你確信這法則,
你就在擦邊
安居62 發表於 2021-10-29 12:59:27 原文
其實我自己,本身不是認真介意這方面,
不過屋企人好介意,
佢肯同我換舊,甚至換細,
我只能在能力範圍內,盡力令佢安心。

至少我係善意的,不干擾佢地界別,
經過呢啲單位,心裡都說,大家過好大家生活,
有機會做鄰居,就請讓我地住得舒服。

我亦不會再透露,更多呢啲單位的資料,
大家已經有足夠資訊,
判斷相唔相信,名單中有呢啲單位。

我暗示呢兩間後,心裡已經覺得不安,
覺得有所冒犯,請有怪莫怪,
置業是大事,只是不想心裡介意的人,
誤買相關單位,到時兩個界別都不好受。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-10-29 13:20:40 編輯

老老實實,由開始申請,
多數人已經有打算,
買啟鑽苑,還是租置,
只有少數人,或者會到佢揀時,
租置有得揀大過綠置居單位,先會轉軚;

而家頻頻出帖,讚或踩租置的人,
都唔會左右到佢地選擇,
而且果二百幾個大租置單位,都係杯水車薪,
你估有幾何多人,會真係呢二百個人,
揀咗租置,而令你有機會揀到啟鑽苑?

數埋細果啲,諗住有815個人買咗租置,
你就買到啟鑽苑,簡直係痴心妄想,
咁細間,家庭客點住?邊有人會換細咁多?
呢啲細單位,都只得兩人同單人申請人會揀。

仲有,呢幾日不停出帖吹捧租置的會員,
注冊年資非常非常短,自己諗下點解。

不管怎樣,我認為此等單位,
最終都會有人選購,
畢竟有好多人,係好相信房署,
唔自己搵資料/去現場問人,
又或者都有人,會百無禁忌,
南亞裔人士,就更加接受。

又或者有人,揀樓心儀單位被選,
當時見到果間,大細同地區適合,
就在未有事先了解的情況下,揀咗個單位,
事後發現,會唔會撻訂,就另一回事。

在知道或唔知道的情況下,
買了相關單位的人,我都祝佢好運,
住得舒服,唔會遇到咩問題。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

所以我會盡量揀間,
樓上樓下,隔離左右,都係租戶的來買,
尤其樓上,就係怕滲漏,佢係業主唔肯整。

當然...
MoonHeiYuet 發表於 2021-10-29 00:44:44 原文
如何得知隔籬左右係租戶呢?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖