香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 假如轉來市區
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

轉區好似要緩3個月
信自己
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #16 Hoyuyu

我地好早轉左,而且未派過又不同講法,人家派了新樓,又轉區博新樓,講得過去咩
G1356xxx 市3
分享 分享 讚好人數:5查看名單

C兄咁講理論上是沒有錯,不過企喺其他輪候者去睇,就唔同講法。佢哋眼看下一個輪到自己,突然又多咗一件喺...
飛faiyu772 發表於 2021-11-07 10:08:45 原文
其實咩隊一開派都係咁,都會經歷呢樣嘢,真係由其到自己嘅時候,係會火,咁房署set 嘅遊戲就係咁。
2014-3 申請,2014-4 藍卡
2019/6/1 s1,2019/9/16有期
2019/9/25見主任,2019/10/25合格
2021/12/24轉市區,2021/12/30 S4
2021/12/31 收信派海盛低層

G-1349 (3+1)
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #22 Xajhbbs

無錯,我地號碼差不多,其實海達一派樓,我地應該都差不多上得,而家人地要等新界,都有皇后山,仲要新樓俾距地,係都要出黎同人搶先安樂
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  Hoyuyu

我地好早轉左,而且未派過又不同講法,人家派了新樓,又轉區博新樓,講得過去咩
Xajhbbs 發表於 2021-11-07 11:09:06 原文
C兄講出重點!呢位樓主想要新樓,好命博到新嘅,佢又嫌太低層。根本就唔急於上樓,佢究竟知唔知,有幾多人為咗輪公屋做份奀工?節衣縮食、但求有屋,邊度有咁多時間彈嚟彈去,挑肥揀瘦?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:4查看名單

回應 #25 飛faiyu772

你講得對,不過海達應該下個月吾會派到啦,個個新屋邨都推遲啦,咁啱撞正聖誕應該會一月份派機會高,等呢批人老貓燒鬚撲場空
市3  G13558 19/4 首派和樂邨拒絕
二派石排灣自殺單位拒絕
三派興民邨拒絕
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  Xajhbbs

無錯,我地號碼差不多,其實海達一派樓,我地應該都差不多上得,而家人地要等新界,都有皇...
小夜貓 發表於 2021-11-07 11:23:10 原文
C姐:皇后山無錯係新,不過佢唔鐘意低層!所以就掉頭出市區再博,根本就係無上樓嘅迫切需要,佢哋竟然住邊區都得?好似唔使搵食?咁嘅行為屬於…喺乞兒兜嗱飯食。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應  飛faiyu772

你講得對,不過海達應該下個月吾會派到啦,個個新屋邨都推遲啦,咁啱撞正聖誕應該會一月...
sandymei888 發表於 2021-11-07 11:41:07 原文
無錯!真金白銀買私機,建商都唔敢實牙實齒話準時入伙,更何況公屋?好想睇佢騰嚟騰去得個吉。

翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #25 飛faiyu772

係啊,還敢發貼上來問意見
G1356xxx 市3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  飛faiyu772

係啊,還敢發貼上來問意見
Xajhbbs 發表於 2021-11-07 12:02:43 原文
或者佢想撩嗌交,如果…大家得閒可以成全佢。

翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖