香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 裕泰苑 » 嘩!裕泰苑收樓時!如果係自己間屋 有咩感受?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

有同感??
分享 分享 讚好人數:0查看名單

有同感

回應  Happymeow

如果得兩呎防水層, 沖涼時便會慢慢滲水到樓下單位
而自己個單位的鋼筋結構也有問題
滲水...
O沛瑜O 發表於 2022-01-13 15:22:58 原文
唔完全係咁計:

公屋,舊式咪廁所同騎樓一齊,如果你郁過個騎樓,冇郁廁所,
樓下話滲水,房署就話可能因為你郁咗個騎樓,要你還原騎樓,
總之佢整嘅廁所一定係冇事嘅。

回應 #26 oginome

公屋裝修過,房署冇保養維修!
所以……公屋就唔好整!
等房署維修好過

回應 #26 oginome

居屋~~~房署沒有保養維修
全部自己錢。

睇完~嚇親
O沛瑜O 發表於 2022-01-13 12:36:28 原文
凡事應該兼聽,只聽一個驗樓專家嘅意見,就斷定有空心就一定係唔好,可能又太過武斷啦。

政府樓外觀未必好睇,但係法例要有嘅要求,例如:安全、無障礙設施通道等要求,佢往往做得最足。

我唔係相關專業人士,不過,我地不妨去樓主 YouTube 果段片下面,睇下其他人嘅評論:

=============================================

YouTube 片 回覆者A:
阿專家,你好!
容許小弟我講句:果D所謂嘅“空心牆”業內叫『齋窩』係空心㗎,至於果D窿,肯肯定係打瓦仔時打穿嘅!同埋閣下拎住條打狗棒敲『齋窩』,真係好搞笑!

YouTube 片 回覆者B:
呢個驗樓(師)其實識唔識野架?咩叫drywall,預製組件佢究竟識唔識,間隔牆有法例唔準空心咩?近廿年條條公居屋都係咁做 。獻醜就不如藏拙

YouTube 片 回覆者C:
拎BD防水條例用係房署到?真係拎明朝既劍斬清朝既官。笑死人咩,空心磚?全屋裝修d瓦仔都打晒先話空心磚。
廚師間牆本來就係Drywall, non-structural wall,講咩結構可言呀?個BS牌重新考過啦驗樓師

YouTube 片 回覆者D:
唔係呀嘛第一次驗樓?佢唔知而家D新公,居屋D廁所系用空心牆??係比人用尼通暗喉??

等等。。。

=============================================

回應  oginome

公屋裝修過,房署冇保養維修!
所以……公屋就唔好整!
等房署維修好過
O沛瑜O 發表於 2022-01-16 00:03:20 原文
你地下鋪過磚,就算唔係廁所,佢都可以話你郁過騎樓滲過去廁所,因為廁所係佢整嘅所以一定冇問題,要爆開你騎樓地磚做過防水層。

然後我話,我冇搞過完本地下,剩係鋪磚上面至喎,成三十年囉喎,以前唔漏突然話漏?
佢話:樓下新搬嚟嘅;防水層耐咗都會壞㗎,所以咪要爆開啲磚睇吓囉。

咁我就覺得奇喇,點解係要壞個騎樓唔壞個廁所。 本留言最後由 oginome 於 2022-01-17 03:44:39 編輯

回應  oginome

居屋~~~房署沒有保養維修
全部自己錢。
O沛瑜O 發表於 2022-01-16 00:05:35 原文
因為你話公屋乜都房署搞掂,
我就係話,唔一定咁計,冇乜可能全屋乜都唔郁,
例如舊式公屋冇預你裝冷氣,只要你裝,咁你窗邊滲水,佢就話因為你裝冷氣所以咁咁咁咁咁,唔整,咁你可以點。
連樓下廁所有事佢都可以話係你個騎樓咁咁咁咁咁要爆你地磚,又可以點。本留言最後由 oginome 於 2022-01-17 03:54:44 編輯

謝謝分享

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖