香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 屋邨管理 » 有冇人試過結婚遷出後被房署除名?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...7
支持鍵盤翻頁

舉報係有人見到你濫用公屋,我向1823舉報你;而申報係你自己主動坦白,所謂‘坦白從寛,比人督灰就係而家...
Ladycrab 發表於 2022-02-24 00:56:48 原文
咁我舉報自己咪要扣分??

其實隔離屋佢地個仔結左婚搬走,都有房署既人上去查,之後叫佢返除名,人地就照做。
不過就我親身經歷,似乎唔理房署都可以,我個位家庭成員就係咁。
善有善報 惡有惡報
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唔除名嘅話,會影響入息審查會否超過限額而成為富戶交雙倍租金噃!
rayhwm 發表於 2022-02-24 04:15:51 原文
窮L無呢個問題?
不過每兩年一次入息審查要求佢填咁款都夠煩
善有善報 惡有惡報

樓主的說法是你遇到的真實操作。

同谷友解讀  房處條例的理解。

之前有谷友都有上來問
故事大約是這樣的
...
安居62 發表於 2022-02-24 08:24:24 原文
係呀,兩難,香港租屋租金太貴。
上一代得到公屋,但唔識規劃,下一代就會有呢個情況。

清官難審家庭事,但我嗰位家庭成員生活習慣同人格都好差,
佢住既時候間房可以有5,6隻大曱甴,
成日對外作故仔話屋企人對佢好差,對住屋企人就話同事朋友對佢好差,
雙面扮慘博同情。長期唔俾家用,食盡用盡屋企野,自己儲到舊錢搬走,
初初未反面間中返屋企都係為拎屋企野,汽水食物廁紙咩都拎,
當屋企人係condom,自己有頭住家咪唔使再扮野,屋企啲野都拎盡晒,
有奢侈興趣,佢儲金/儲銀幣呢啲值錢野,政府資產又審查唔到既,
呢個人而家居然仲想拎埋間公屋,真係無天理。

可能有人會質疑我地對佢好差,但想講,有啲人真係生性惡劣,
我地唔敢100%話自己好好,但無愧於心。

唔好意思,想抒發一下情緒,屈左好多年
善有善報 惡有惡報
分享 分享 讚好人數:1查看名單

咁我舉報自己咪要扣分??
其實隔離屋佢地個仔結左婚搬走,都有房署既人上去查,之後叫佢返除名,人地就...
Komasan 發表於 2022-02-24 19:00:17 原文
那就要了解你哥不除名的原因。

若你哥能承繼做戶主

你是家庭成員

一樣的在你不同意下

他不能刪除你名。
屋邨異地     風月同天

係呀,兩難,香港租屋租金太貴。
上一代得到公屋,但唔識規劃,下一代就會有呢個情況。
清官難審家庭事,...
Komasan 發表於 2022-02-24 19:23:31 原文
換鎖係好正常的事情。
作為過門都是客

返來亦會開門

但要有人在家內才有人開門。

那就要了解你哥不除名的原因。
若你哥能承繼做戶主
你是家庭成員
一樣的在你不同意下
他不能刪除你名...
安居62 發表於 2022-02-24 19:59:48 原文
以佢咩都貪既個性,做任何事永遠都係要扭擰玩野唔配合,要人求佢,佢唔答奈佢唔何,但會再試下。
善有善報 惡有惡報

換鎖係好正常的事情。
作為過門都是客
返來亦會開門
但要有人在家內才有人開門。
安居62 發表於 2022-02-24 20:03:39 原文
你都同意換鎖??

佢搬左之後房署換鐵閘時候咁岩佢無左鎖鑰,就嘈話點解唔俾新鎖鑰佢,
其實佢十年都唔返一次屋企,大家都真係無預佢,
但佢又借題發揮話「係咪唔當我屋企人」然後又周圍同人講話我地故意唔俾佢返屋企,
真係諗起都嬲,個格成個梅啓明咁。
善有善報 惡有惡報

你都同意換鎖??
佢搬左之後房署換鐵閘時候咁岩佢無左鎖鑰,就嘈話點解唔俾新鎖鑰佢,
其實佢十年都唔返...
Komasan 發表於 2022-02-28 20:43:32 原文
C兄:
換鎖本來就是平常事,無必要向此人交代!
佢問?你同呀哥講,因為遺失鎖匙,梗係要換。
其實屋企人的關係是永遠的,根本唔存在當唔當?
如果佢好想知家中近况,你建議佢每日主動問。
佢勁鐘意周街唱?把口係佢嘅,只能由得佢。
*其他人當係聽笑話/八卦,邊個會真心理呢啲咁嘅嘢?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

你都同意換鎖??
其實佢十年都唔返...
Komasan 發表於 2022-02-28 20:43:32 原文
周圍唱!
你在意嗎?

我都比人周維唱啦。

自己唔尷尬,  尷尬就會是人哋

C兄:
換鎖本來就是平常事,無必要向此人交代!
佢問?你同呀哥講,因為遺失鎖匙,梗係要換。
其實屋企人...
飛faiyu772 發表於 2022-03-01 07:30:37 原文
飛兄:我今日仲未確診

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖