香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 學校&教育制度 » 閩僑小學其實係咪呀差小學呢呀?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 14# judy媽

如果有呂明才你會選一基顯選二!第日你個女你都會選呂明才第一 。咁第三呢?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 20# judy媽

但係要搭校車,7:10am要上車,會唔會太早呢?

回應  judy媽

但係要搭校車,7:10am要上車,會唔會太早呢?
p95832516 發表於 2012-6-23 23:20:31

好多學校都錯唔多係呢個時間

如果有呂明才我會選一基顯選二!第日我個女我都會選呂明才第一,你咁好彩兩間都收!
judy媽 發表於 2012-6-22 17:44:35

46校網呂明才其實一般的學校 只係校舍新 新落成屋邨 因為近大家都選他 其他我真係唔知道佢有咩好...46校網呂明才可以話係傳統教學 功課唔少 但學生成績又唔高 派全英中學生%超低...千奇唔好信咩天書或校網話派中學頭3志願有8x%-9x%..係選咩學校先得..46校網九龍灣聖x翰天主教小學和天主教柏X 呢2間學校既校網會寫清楚d學生派左咩中學 ...九龍灣聖x翰天主教小學就寫得最清楚...佢地都係大約有40%以上入全英中學校......我唔開名有d學校只有4%-10%左右

回應 23# DJ音符

咁九龍灣聖x翰天主教小學係唔係7:10am上校車呀?

回應 24# DJ音符

呂明才九龍灣基樂邊個好呀?

回應  DJ音符

咁九龍灣聖x翰天主教小學係唔係7:10am上校車呀?
p95832516 發表於 2012-6-24 06:42:22

上年係7:1x 今年就未定時間

回應  DJ音符

呂明才九龍灣基樂邊個好呀?
p95832516 發表於 2012-6-24 06:44:59

九龍灣基樂活動教學 功課比較少 下午好少上課 呢點睇下大家接唔接受 有些小朋友做8-10本功課係好辛苦天天都不想返學 搵學校最重要係適合小朋友 學校教育理念好好但唔適合自己小朋友就再好都無用 小朋友讀得太辛苦就會無心機 跟唔上就會放棄既心態返學 答你的問題呂明才功課唔少 但平均成績唔理想 學校升中派位好幾年都唔理想 個人放呢間學校第6志願(放棄心態 )咁點解呢2年咁多人報 (1)搬左黎3彩之後大家喜歡近 (2)之前落街好多街坊話起緊呢間小學好好架band1小學校 1傳10 10傳100 個個都話好學校 最好笑 有一個版本話沙田呂小好勁架呢間都係呂小band1..沙田呂小真係好有名氣 但三彩呢間呂小未搬過黎之前就差不多殺校既小學 校風唔好 成績唔好 ..未搬校舍之前因爆水喉問題問政府借左好多錢都整唔好 最後比佢成功申請搬校舍 呢2年收滿生 今年有100幾200人叩門...咁你覺得三彩呂小有咩可取之處 有咩理由會報呢間小學呢 自己念下...九龍灣基樂 唔可以話係一線小學 但重點係有小朋友係適合呢間小學讀得開心 天天都喜歡返學 有興趣才有機會成績好 ...仲有功課少 家長就有時間同小朋友溫習...重點都係小朋友 如果小朋友做功課快 又谷得起就選d傳統教學比較好d(柏x天主教 九龍灣聖xx天主教)..九龍灣基樂我是第三志願的學校..

回應 28# DJ音符

唔知呂明才和九龍灣基樂的中學派位點呢?有幾多%去到英中呢?佢地一個月默幾多次書呢?本帖最後由 p95832516 於 2012-6-25 09:41:35 編輯本帖最後由 p95832516 於 2012-6-25 09:42:15 編輯

回應  DJ音符

唔知呂明才和九龍灣基樂的中學派位點呢?有幾多%去到英中呢?佢地一個月默幾多次書呢?本帖...
p95832516 發表於 2012-6-25 09:40:40

兩間小學 中學派全英中唔理想 校方都唔敢公告 但%好低.低到唔敢公開....如果派band1聖言中學(男校) 上年..李兆強有17個 九龍灣聖若翰天主教小學有10個  天主教柏德小學有7個 ..呂明才和九龍灣基樂 唔知道有冇2-3個....入咩中學係要咩成績 所以入咩小學係重要的..(拿入聖言中學來假設)人地小朋友讀比較名氣小學全級考第10-15就入到 但自己小朋友全第5都入唔到 係因為成績既問題 人地全級考15可能在你小朋友的學校已經是全級考第一了 ..所以睇下自己教學理念係點 自己會拿幾多時間幫小朋友 ..所以小學谷有谷的好 唔谷有唔谷的好處 但一定要家長同校方配合..

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖