香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 交通&道路 » 運輸署終於研究開辨巴士線服務彩德/彩福
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

份野都係運吉,3行字搞掂晒
仲要我地遊花園落觀塘

而且又無視跨區線問題
齊齊罷搭28B!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

開心每一秒,快樂每一天,如意每一年,健康到永遠﹗
珍惜現在所有的,放下不能擁有的,不要計較你沒有的!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

可否一次過合併晒23/23M/26M/28A
成為新28A線 ~ 樂華-->觀塘 (循環線)
經: 牛頭角巴總>彩霞>彩盈>彩德>坪石>彩雲>利/安/天>協和>觀塘市中心>牛頭角地鐵>牛上/下
另一線28C~彩虹-->順利(循環線)
經: 坪石>彩雲>彩德>彩盈>彩霞>福淘街>觀塘市中心>協和>順天/安/利>彩雲>坪石本帖最後由 sugar 於 2012-7-21 12:32:24 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

有咩用呀?!;013;去油尖旺就支持

綠van 83A轉鐵路對於我地D彩福居民黎講,,我本人感覺有點搶錢,只因路程太短,車程短,收貴過高。搭地鐵條數都幾甘下,就由彩虹搭去油尖旺區(尖沙咀、佐敦、旺角、太子)>來回<彩虹,都要收成7.3X2=14.6,仲要比多$3小巴,(3x2=6+14.6=20.6),每日要比$20.6,只計開工一個月要開足25日,交通費都要成$515,真係貴到爆左燈(對於我呢個低收入人士黎講)。本帖最後由 sytam 於 2012-7-22 02:09:26 編輯

綠van 83A轉鐵路對於我地D彩福居民黎講,,我本人感覺有點搶錢,只因路程太短,車程短,收貴過高。搭地鐵條數都...
sytam 發表於 2012-7-22 02:06

落到彩虹, 去油尖旺唔一定要搭地鐵的嘛,
搭巴士平好多

回應 27# qnrtc

問題係個小巴既$3收貴跟本係唔值收$3。理應收$2.5或以下。最好取消條小巴線,換上跨區巴士路線仲好啦

落到彩虹, 去油尖旺唔一定要搭地鐵的嘛,
搭巴士平好多
qnrtc 發表於 2012-7-22 16:20:13

問題係巴士服務水平不足
要搭巴士,唔少人日行夜行,行落九龍灣站又有,啟業又有
咁又慳左筆小巴駁腳,仲可以日日運動身體好
齊齊罷搭28B!

可否一次過合併晒23/23M/26M/28A
成為新28A線 ~ 樂華-->觀塘 (循環線)
經: 牛頭角巴總>彩霞>彩盈>彩德>坪...
sugar 發表於 2012-7-21 12:32:05

其實最好一條去觀塘,一條去聯合
去聯合起碼仲有條發霉26M

14B上樂華符合區議員要求
23M上彩褔,就可以用合理時間落觀塘巿中心,仲可以去埋聯合醫院

依家樂華搭23M,7個站到觀塘
14B上樂華就代替到23M落觀塘(都係7-8個站)

23M就有條件搬上彩褔

根本唔駛係觀塘區內開新線

開新線不如開旺角特快/尖咀特快好過
齊齊罷搭28B!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖