香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 烹飪 » 蜜瓜西施湯 ( 今日推介湯水 )
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

謝謝你...

我想煲消脂又建脾的湯...放d料過來 !!
mamachung 發表於 2012-8-9 23:42:14

唔好客氣…yaya 做得到會盡力做架…
yaya 精神…好過拜神…  

唔好客氣…yaya 做得到會盡力做架…u
yaya 精神…好過拜神…;; 本帖最後由 LadyYaYa 於 2012-...
LadyYaYa 發表於 2012-8-9 23:55:16

傳載....我的學習精神....
求學不是求分數, 生係中國人,
要我學英文,梗係冇可能
英語唔合格,更顯我性格
數學唔合格,老師負全責
語文唔合格,我都冇辦法
考試考得好,全靠隔離好
考試考唔好,隔離唔識做
這個中國人,真係失禮人
叫佢學語文,佢話佢低能
叫佢學英文,佢話冇可能
叫佢學計數,佢話會頭暈
考試考得好,全靠運氣好
考試考唔好,完全意料到
唔駛睇相佬,大家估得到

我煲靚湯....有可能.......
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 22# mamachung

kitmak 姐姐...點解咁忙喇...
LadyYaYa 發表於 2012-8-9 14:53:49

幫老公手他上大陸拿貨,我要去中環跟公程文件同廣告樣板給客戶,現在先回家,我係義工
不經不覺   已上樓4年了
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

傳載....我的學生精神....
求學不是求分數生係中國人,
要我學英文,梗係冇可能
英語唔合格,更顯...
mamachung 發表於 2012-8-10 00:10:14

mamachung姐姐原來係老師...yaya 有福喇...又可以學多D嘢喇...
啲學生寫得好鬼客棧 BO... 寫得好好笑...
yaya 又唔係好識喎...只覺得讀書係人生中的一少部份姐...  
每個人都會有自己的優點...做好自己已經是樂事 ...  
亦唔需要個個去認同... 煲番個靚湯飲下已經開心死喇...

幫老公手他上大陸拿貨,我要去中環跟公程文件同廣告樣板給客戶,現在先回家,我係義工
kitmak 發表於 2012-8-10 02:35:28

kitmak 姐姐...辛苦妳喇... ... 一家之主...煮飯架煮又係妳...

謝謝你...

我想煲消脂又建脾的湯...放d料過來 !!
mamachung 發表於 2012-8-9 23:42:14

姐姐...消脂茶會方便 D 喎...接住喇...

成份:粉玫瑰 加州蜜棗

這個萬年不敗的配方, 一直是輕體花茶的經典茶. 它的功用是消除便秘, 幫助排便, 份量加太重還會
腹洩,水洩. 所以很多減肥的朋友喜歡用來清腸胃.  
玫瑰花 : 能理氣、解毒、和血、改善月經不調、肝胃氣痛。而粉紅玫瑰還有美白和滋潤及緊緻肌膚的功效。

蜜棗:可提供纖維質。長期飲用的話,可去清除宿便,維持新陳代謝的功能正常,就能讓皮膚看起來細嫩,而且也不容易在體內堆積肥有,可達到減肥的效果.
相信關於這個配方大家應該分常清楚就不多說了!
口感香甜可口, 算是不錯的茶飲, 一般忙碌的你可以買茶包來泡300cc~500cc 熱水沖泡, 悶個5~10分鐘,
不要泡超過15分鐘,花茶容易產生酸性物質!

如果平常就有在喝這帖茶飲, 屬於重口味的人勢建議用500cc
煮的發式, 多加一顆蜜棗, 水滾後將茶包及蜜棗放入悶5~10分就可已飲用!茶包要拿起來喔! 夏天可以煮起來冰在冰箱,風味也很棒!

花茶多半偏冷, 月經來,懷孕是建議不要飲用, 腸胃不好的也不要喝太多, 因為很容易腹洩!一般輕體的茶最好喝一週停一週不要讓你的腸胃太操勞, 健康還是最重要的!
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。

mamachung姐姐原來係老師...yaya 有福喇...又可以學多D嘢喇...
啲學生寫得好鬼客棧 BO...;fatc9_01...
LadyYaYa 發表於 2012-8-10 10:18:04

哎呀....打錯字....已更正...
我係比老師教果個....真係唔識死....!!
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

姐姐...消脂茶會方便 D 喎...接住喇...

成份:粉玫瑰 加州蜜棗

這個萬年不敗的配方, 一直是輕體花...
LadyYaYa 發表於 2012-8-10 16:43:04

個人對花茶有抗拒...怕有農藥...
因試過買台灣花茶時, 是發現有凈餘農藥...
你係邊處買呀...??  

.....回應 23# smartbaby

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖