香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 港澳新聞 » 內地買家嘆不公:我們也有需求
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

要在公平合理原則下打房價:

例如居屋,政府賣給我之前是清楚告知要轉賣時祇可賣給綠紙人士否則補地價,我知情但都買是我甘心接受限制,是公平交易。

但今次政府的政策,私樓業主就覺得政府粗暴取消我的權利,當初買樓時可以自由賣給任何買家,現在突然限制我的買家種類就是就不公平了!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

內地人在香港時常嘆呢樣不公平個樣不公平,又唔見佢地係自己國家理直氣壯嘆不公平?

內地人在香港時常嘆呢樣不公平個樣不公平,又唔見佢地係自己國家理直氣壯嘆不公平?
samanthachan48 發表於 2012-10-29 13:08:25

多走訪一下國內網站,或者看多點內地新聞,你會發現大陸人一樣係有經常性批評不公政策.

內地買家嘆不公﹕我們也有需求?

大陸大把貨源,點解唔買?甘都講得出?記者老作系嘛?
wesly 發表於 2012-10-28 15:15:28

基本呢d內地買家,佢地買港樓係投資炒賣,呢樣冇話公唔公平,
只係變相投資成本風險增大,
如果覺得不合理,大可以唔好買港樓.冇人迫佢買.

咁邊個幫d上唔到樓住貴租既人講公平??我好同意樓上講
"d內地買家,佢地買港樓係投資炒賣,只係投資成本風險增大,如果覺得不合理,大可以唔好買港樓.冇人迫佢買"
現在住緊套房的人真係好慘,咁就好公平呀

如果有留意早年新聞,香港人返大陸買樓炒樓,
都攪到大陸部份地區樓價貴哂架,
你望下而家深圳樓價.

回應 27# alcwing

或者你講都岩,不過你都要睇下內地有幾大?香港有幾大?內地有幾人?香港有幾人?香港太細了,又不停有人來住來投資,再係咁,香港真係平衡唔到,所以香港人才出聲,如果唔係,香港人跟本好歡迎任何國家既人來住,來做投資!!本帖最後由 samanthachan48 於 2012-10-29 17:53:34 編輯本帖最後由 samanthachan48 於 2012-10-29 17:53:55 編輯

回應  alcwing

或者你講都岩,不過你都要睇下內地有幾大?香港有幾大?內地有幾人?香港有幾人?香港太細...
samanthachan48 發表於 2012-10-29 17:53:12

投資者大多數都係利益掛帥,全世界人都一樣,
又唔係實則累到死人,邊會理你生活質素,最緊要搵錢,

自由投資市場就有呢個副作用.

回應  alcwing

或者你講都岩,不過你都要睇下內地有幾大?香港有幾大?內地有幾人?香港有幾人?香港太細...
samanthachan48 發表於 2012-10-29 17:53:12

就係因為香港地少人多,樓市先有多炒家,你睇下其他地廣人稀國家,邊有呢種壓力..
其實唔可以一味話外地人炒香港樓,自己本地香港咪一大堆炒家,
根本就自己香港人自己炒起左個市,外地人見有利可圖咪埋黎分餅仔囉....

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖