香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 康樂園 » 閱讀 » “我痛恨窮困的父母”
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我1家八口'由細到大住公屋..只得我老豆1個養八口‘‘只得豉油撈飯己很開心...細個無玩具..同哥家姐成日都係...
kitmak 發表於 9-1-2013 19:51

所以您份人咁得人敬重 !

因為夠份量 !!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

當孝敬父母,使你得褔,在世長壽...
父母是至親,如何忍心讓他們委屈呢,真很難想像那些人的良知.

好多人還未能分析到什麼是 "貧窮"

現實的"貧窮" => 外表/衣著/食用

內心的"貧窮" => 無親人/無朋友/無自...
pcdogapp2004 發表於 2013-1-9 17:19:06

講得好
開心每一秒,快樂每一天,如意每一年,健康到永遠﹗
珍惜現在所有的,放下不能擁有的,不要計較你沒有的!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

禽獸都不會那樣對自己父母
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

所以您份人咁得人敬重 !

刷佐牙先講野啦!臭臭

因為夠份量 !!
飛影 發表於 2013-1-10 06:14:47
不經不覺   已上樓4年了
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

禽獸都不會那樣對自己父母
VickYeung 發表於 2013-1-10 13:42:26

禽獸不如
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

當孝敬父母,使你得褔,在世長壽...
父母是至親,如何忍心讓他們委屈呢,真很難想像那些人的良知.
cyclwwlht 發表於 2013-1-10 09:52:12

我心中排行
1,父母....無父母何來有我
2,兒子&老公
3,兄弟姊妺
4,知心朋友.....知心朋友無雖多
有自己的安樂窩
超感恩   超開心
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我心中排行
1,父母....無父母何來有我
2,兒子&老公
3,兄弟姊妺
4,知心朋友.....知心朋友無雖多...
kitmak 發表於 2013-1-10 14:16:48

sum_summer 發表於 2013-1-10 14:18:47

我時常同人講我老豆和媽咪好
我老豆以前'一份1工...在船工作只得幾千可養活1家八口..每月還可以留底200給婆婆飲茶
現在1份人工-要養1家4口....都很身苦
我媽咪...以前無洗衣機要耐手洗我地五兄弟姊妺啲衫...由其冬天啲水好凍手都紅哂,仲有以前無尿片要洗尿布.以前無熱水爐要煲水冲良...
以前學校'未有全日制...我地1日4餐,媽咪都可攪掂,阿爸在船工作.-要星期六.日先可反屋企...每次反屋企一定買大蛋糕反屋企.
如一家去樓下食面-我地五個只叫齊面.我老豆5比一定要我地加雲吞..1碗齊面3毫子,雲吞面1.5...我老豆同媽咪一定自己叫齊面...我地就會每人份1粒..甘去地咪有5粒雲吞Lar...                                                         
我爸媽以前為頭家咩旅行無去過..所以每年我地5個會夾$比父母去旅行
有自己的安樂窩
超感恩   超開心

回應 29# kitmak

父母親好偉大啊!!!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖