香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 第一次拒绝~填表拣启晴邨.
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  mt1967 几时填架?
czf7792 發表於 2013-1-30 16:43:00

上年3月尾,不過我係市4,你市2我覺得都有機會.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 21# mt1967 睇運氣啦/....

按現時情況半年左右
FaFa@啟晴 發表於 2013-1-30 13:20:15

有個疑問,照花姐你寫的資料,上年4月派第一次,9個月後的今天仍未派第二次
咁如何得出半年左右呢個答案呢?
1259 市二,8/10藍咭,10/12轉市區,12/12審查,1/13轉step 2
11/13派翠屏北長者單位,12/13聖誕前夕獲派德珮樓

包庇與縱容......簡稱包容

緊係5會你填邊樹就派邊樹
如果得個個都甘填,條邨咪Bag爆

kitmak 發表於 2013-1-30 14:31:00

第時我派得唔好,小弟會寫
加多利山  
特快已選租置單位,感恩中。

第時我派得唔好,小弟會寫
加多利山
teasee 發表於 2013-1-30 19:25:43

如果你寫加多山,你會等好耐,因為嗰度N年後都唔會有公屋.
我所知就有人得咗,第一次拒絕時話要牛上,又派到比佢喎.
G1177xxxx 2006年6月收籃卡2012年3月第1次派柴灣興民村拒絕2012年4月step2
2013年1月24日step3,1月26日step4,1月31曰收信派樂華 第2次,2月7日拒绝,2月9日房署綱己轉拒絕,3月23日step2

有個疑問,照花姐你寫的資料,上年4月派第一次,9個月後的今天仍未派第二次
咁如何得出半年左右呢個答案呢...
sylphy 發表於 2013-1-30 17:39:13

因為上年只有年中預派的牛下一個新屋邨,所以我們這批經歷左9個月的空窗期。

至於我估算你們這批約半年左右派第二次是因為年中除長、晴第二輪入伙派樓外,還有榮昌及德朗邨預派等。

所以我估算你們這批會比我們的早派第二次呢。

回應 27# FaFa@啟晴

明白,咁樓主今年派新樓都相當穩陣 花姐應該好快就有喜訊
但我1259就危d,只能預料自己大約三個月後派第一次(舊樓),
幾時第二次真係唔識計,只知依家第二次派到1238,都差兩萬個冧把...
望就梗係望今年內派到新樓(邊度都好),唔知現實有冇咁理想
1259 市二,8/10藍咭,10/12轉市區,12/12審查,1/13轉step 2
11/13派翠屏北長者單位,12/13聖誕前夕獲派德珮樓

包庇與縱容......簡稱包容

quote]今日1月30号第一次去睇楼,但拒绝左...我想问我拣启晴邨.系5系一定派启晴邨???通常第二次派楼要几耐先派??? ...
czf7792 发表於 2013-1-30 13:14 [/quote]
我第一次派順利村拒絕了,後填寫想要牛頭角下村,真派到了,相隔兩個月,一般三幾個月內,吾會太耐,而家公屋很多,只要輪到你了就吾會拖太耐,有機,祝福你
相信命運的安排

如果你写加多山,你会等好耐,因为嗰度N年後都唔会有公屋.
我所知就有人得咗,第一次拒绝时话要牛上,又派到比...
mt1967 发表於 2013-1-30 20:29

我都系,第一次睇完好舊無要,我老公就填要牛下,我果時都未知系邊度,但兩個月度真系派到牛下,高層30幾樓,開心死,不妨一試,祝福你地
相信命運的安排

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖