香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 生活貼士 » 房電視接收弱解決方法
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

重點在於你有冇搵出收唔到原因,要不停試野,好似人地話加個一開二F頭就
解決,事實係唔得,最終要放大器...
獵戶座TO 發表於 2013-2-19 10:34:32

咁當然係要搵個原因點解啦…
同你講話接收唔好仲要加個一開2,咁講當然老點啦…每多一個接頭,dB就更低…
比喻你個水喉唔夠水壓仲想分水就更加唔夠力,
加個放大器=水喉加多個水bom…出水效果自然勁d…
(好話唔好聽,去鋪頭問,電視收唔好?當然介紹你買放大器啦…殺雞用把大牛刀,一招攪掂…9成9冇死錯人…)

但同d CF吹水,好多都講好多時根本唔洗用放大器,
正常電視機、線路同插座都冇壞既時候…
條線唔掂但又長又要分機先要考慮加放大器…
但好多時d人買左放大器都唔一定就攪掂…
要睇本身既訊號強唔強…出面討論區大把人裝埋放大器一樣攪唔掂…
特別係模擬制式既年代…因為放大器唔止加強你既電視訊號、仲會連雜訊都一齊加強…

其實公共天線有樣好,就係佢要保證入屋接收良好…住戶可以睇到正常畫面既電視…(係管理公司既責任)
如果確定電視機冇問題,其實應該叫管理處call人check下,CF一check就知訊號夠唔夠,
雖然入屋後你再加長、再分就你既事…但一樣可以順便叫cf入屋check下接頭訊號夠唔夠(不過可能會收費用,可以先問一下,有d保養公司係保到入屋既插頭,但有d差d既只保到每層既分區…),
就算係自己室內接收既問題,唔關天線保養商事,佢地好多一樣可以幫你整,只係費用你出而已…
呢個係最正路既做法…當然你有一定既電工知識可以自己摸索都得…
兩情若是久長時
又豈在豬豬肉肉
分享 分享 讚好人數:0查看名單

咁當然係要搵個原因點解啦…
同你講話接收唔好仲要加個一開2,咁講當然老點啦…每多一個接頭,dB就更低…...
carlin1973 發表於 2013-2-19 14:43:29

公共天線接受良好,其它地方唔知,石硤尾就一定唔良好,仲要係新樓,
一開二唔用放大器跟本睇唔到
唔係我都唔駛搞幾日
加放大器都睇唔到果d樓入屋條線都有問題,用直出一試就試到

邊係,有耐性你都做到,因為試呢樣果樣就搞左三四個鐘。
獵戶座TO 發表於 2013-2-19 10:35:34

耐性呢家野, 我最欠缺, 電腦又係白痴. 所以覺得你好叻叻呢!!!!!!!!

耐性呢家野, 我最欠缺, 電腦又係白痴. 所以覺得你好叻叻呢!!!!!!!!
dayuen 發表於 2013-2-19 15:40:09

咁你日後遇到問題就上黎發表,睇下各位有乜解決方法。

咁你日後遇到問題就上黎發表,睇下各位有乜解決方法。
獵戶座TO 發表於 2013-2-19 15:48:14

yes sir, thank you sir!!!!!!

公共天線接受良好,其它地方唔知,石硤尾就一定唔良好,仲要係新樓,
一開二唔用放大器跟本睇唔到
唔係我都唔駛搞幾日
加放大器都睇唔到果d樓入屋條線都有問題,用直出一試就試到
獵戶座TO 發表於 2013-2-19 15:01:40

唉…公共天線,石硤尾又唔係山區,冇遮冇擋,仲要係新樓…我只能話,唔可能差囉…
大廈做得公共天線就一定要訊號足夠俾住戶…呢個係責任…訊號差就一定要管理處做野,佢地一定冇得推。
兩情若是久長時
又豈在豬豬肉肉

自己拉線收得好唔好…其實係睇條線既長度,
一般公共天線入屋都會有60~70左右dB(非常良好)
線越長…dB流失...
carlin1973 發表於 19/2/2013 09:58

唉…公共天線,石硤尾又唔係山區,冇遮冇擋,仲要係新樓…我只能話,唔可能差囉…
大廈做得公共天線就一...
carlin1973 發表於 2013-2-19 15:59:38

管理處,一句話係得你話有問題,
廣管局,一句搵管理處
再搵管理處,你郁過,唔包保養

多謝晒,我都係唔明,不過已同C6講了。唉!都係要等。佢係都要找師傅上來重新拉線。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖