香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 情感世界 » 妹妹跌傷了!!!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

原帖由 VickYeung 於 23-2-2009 15:41 發表
真係聞者心酸 聽者流淚 ~
不過唔怕 好在有個好媽媽 妹妹好快就冇事啦 ~   

多謝vick vick, 我只係做番媽咪既責任, 仔女有咩事, 做父母都會好擔心, 係咪!!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

原帖由 賈定珍 於 23-2-2009 15:44 發表

肥契爺就話俾妹妹"唧"啫, 咁可以俾佢做咩好呢

妹妹好快會好番架喇, 不過我知pegpeg你見到妹妹好番都會好快無事既, 講左出黎舒服哂 ...

係呀, 舒服好多喇........
你就最好, 乜都唔駛做就得喇!!

pegpeg放心啦!妹妹好快無事架啦!妳睇,尋晚仲跑得快過我地啦!

另外,有四眼契爺陪妹妹一齊整親,妹妹打直我就打橫,過左D痛過黎,就無事架啦!

原帖由 亞力山大帝 於 24-2-2009 08:57 發表
pegpeg放心啦!妹妹好快無事架啦!妳睇,尋晚仲跑得快過我地啦!

另外,有四眼契爺陪妹妹一齊整親,妹妹打直我就打橫,過左D痛過黎,就無事架啦! ...

佢有人陪佢玩就咩痛都唔記得啦   
吓! 乜你有整親咩 冇事嘛 唔好咩打直打橫喇, 總之大家都要小心啦!!

peg, 小朋友新陳代謝快,又有你呢個細心媽咪的照顧 , 妹妹應會好快康復的.
感恩! 我們活着很好!

原帖由 亞力山大帝 於 24-2-2009 08:57 發表

另外,有四眼契爺陪妹妹一齊整親,妹妹打直我就打橫,過左D痛過黎,就無事架啦! ...

妹妹跑得就好喇~ 咁就放心好多喇~  
人地四眼契爺吾好打橫打直咁得人驚好喎~~
大家要小心身體呀~!!
HKBN 100MB寬頻喎~ 30都冇呀!!!

原帖由 pegpeg 於 2009-2-23 20:38 發表

多謝你呀! 佢好快會冇事架喇!!

借問下, 小妹妹有冇打過破傷風之類嘅翼苗針

原帖由 格古LOK 於 24-2-2009 13:56 發表

借問下, 小妹妹有冇打過破傷風之類嘅翼苗針

冇喎.... 我見妹妹既傷口開始乾&埋口喇...係咪可以唔駛喇

原帖由 pegpeg 於 24-2-2009 14:34 發表

冇喎.... 我見妹妹既傷口開始乾&埋口喇...係咪可以唔駛喇

冇理由冇打喎??

BB果陣吾係打過咩?
即係出世一年內要打個三支白喉、百日咳及破傷風疫苗呢
(由兩個月大開始,每支相隔一個月)
之後係歲半時打一支加強劑

另外兩支加強劑會上小學由衞生署注射隊到小學打
(有段日子白喉、百日咳及破傷風疫苗係打混合疫苗)

番去睇下針簿, 香港小朋友應該有打o既~~

香 港 兒 童 免 疫 接 種 計 劃
年 歲 應 接 種 之 各 種 疫 苗
初 生
卡 介 苗
乙 型 肝 炎 疫 苗 - 第 一 次
一 個 月
乙 型 肝 炎 疫 苗 - 第 二 次
兩 個 月
白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 第 一 次
四 個 月
白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 第 二 次
六 個 月
白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 第 三 次
乙 型 肝 炎 疫 苗 - 第 三 次
一 歲
麻 疹 、 流 行 性 腮 腺 炎 及 德 國 麻 疹 混 合 疫 苗 - 第 一 次
一 歲 半
白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 加 強 劑
小 一
麻 疹 、 流 行 性 腮 腺 炎 及 德 國 麻 疹 混 合 疫 苗 - 第 二 次
白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 加 強 劑
小 六
白 喉 、 破 傷 風 、 無 細 胞 型 百 日 咳 ( 減 量 ) 及 滅 活 小 兒 麻 痺 混 合 疫 苗 - 加 強 劑

HKBN 100MB寬頻喎~ 30都冇呀!!!

原帖由 kennyip 於 2009-2-24 13:07 發表

妹妹跑得就好喇~ 咁就放心好多喇~  
人地四眼契爺吾好打橫打直咁得人驚好喎~~
大家要小心身體呀~!!   

Sorry Sorry!我意思係:妹妹隻腳打直咁界親,而我就打橫咁界到o者!唔好誤會!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖