香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有無人用地蓆鋪地下呢!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

哈哈,全屋tatami. 眼望的空間無雜物非常吸引,
只怕用落去沒記性時,周圍揭地板穩物件.
cyc20130301 發表於 2013-5-16 13:28:28

主要係驚衣魚同潮濕,所以地下直接鋪果D幾十定幾百一大卷嘅膠地毯。可以先落珍珠棉,再落膠地毯。
香樟木板 指接板 3m^2 12mm好似報2xx 人仔 十塊唔知夠唔夠開晒。連飾面板都唔使用。本帖最後由 ilearner 於 2013-5-16 14:30:29 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

地板,唔使鋪,好多櫃,唔使做,個空間極限無敵秒殺。環保 E0級
容易化解D乜煞乜煞,亦可以更換模塊,壞左唔使煩全部做過。本帖最後由 ilearner 於 2013-5-16 13:55:47 編輯

主要係驚衣魚同潮濕,所以地下直接鋪果D幾十定幾百一大卷嘅膠地毯。
香樟木板 指接板 3m^2 12mm好似報2xx...
ilearner 發表於 2013-5-16 13:47:55

無咁平呀....

除玄關位3650mmx1640mm鋪普通地面, 做個(深D60mm)x(W寬1900mm)X (H高2430MM)的大衣櫃.
其它地方鋪盡地台櫃,返到屋內隨地可坐可訓啊.
之前去日本時酒店房也是這樣 , 小朋友超鍾意!

但價錢好甘 !!!

無咁平呀....

除玄關位3650mmx1640mm鋪普通地面, 做個(深D60mm)x(W寬1900mm)X (H高2430MM)的大衣櫃.
其...
cyc20130301 發表於 2013-5-16 14:06:41

你上淘X睇下喇,上海聲達的確賣緊 E0級 香樟木 12mm 厚 指接板, 2440x1220x12 mm 人仔 213
2430衣櫃一板開二,兩條邊就係。櫃深 600mm

係大陸木行開晒料,運返嚟自己慢慢黐同釘,幾皮嘢或者十皮嘢裝修櫃,隨時一萬樓下搞完。
如果地台深300mm,咁伸手係可以摸到天花板,基本只用壁燈同地燈,檯燈,天花係無燈嘅。冷氣都唔使買咁大。間隔亦係日式,塌塌米應該就好平。
213人仔 3m^2 即可能要用三十板左右,6xxx - 7xxx 人仔料。香港揾人做,都唔知十幾二十萬。
不過樓上喜歡午夜馬圈踱步嘅話,你都幾痛苦。可以包牆,但天花做唔到嘢。本帖最後由 ilearner 於 2013-5-16 14:37:57 編輯

回應 26# ilearner

你係咪住我樓下?

回應  ilearner

你係咪住我樓下?
cyc20130301 發表於 2013-5-16 14:42:33

樓上裝地台,樓下幾層都慘情。

回應 1# martinnessa

類似下面呢啲?

祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

可以考虑,

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖