香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 長沙灣邨 » 長沙灣村附近小學邊間好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...8
支持鍵盤翻頁

以前元州村居民d人個個都想博聖紀文,我聽一d老居民講因為聖紀文以前要14分才入到去,是全區之冠,你一入到...
derekfungmanpan 發表於 2013-5-30 18:21:17

你格離個個讀邊間呢? 你囡讀基福OK嘛? 每日有無課外活動或者補習班之類呢?
多唔多功課, 默書個D? 壓力大唔大? 粵語教學定普通話教呢?本帖最後由 dayuen 於 2013-5-31 12:20:30 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

校舍大,老師都幾nice!

聖紀文

入到聖紀文了,好開心!!不過,聽講都幾穀下...
市3 G1209 6月29拒絕第1次 興華二
等第2次,STEP2
2013年1月19日收信派長沙灣

你地小朋友派到邊間?
等第2次,STEP2

入到聖紀文了,好開心!!不過,聽講都幾穀下...
lamp 發表於 2013-6-2 09:22:41

你個小朋友入左聖紀文啊? 第幾志愿入到? 係咪好難入, 都幾深下教得?

笫二
未知學校情況如何哦!我都想知多D呢間學校嘅情況
你知嗎?
等第2次,STEP2

笫二
未知學校情況如何哦!我都想知多D呢間學校嘅情況
你知嗎?
lamp 發表於 2013-6-3 21:14:47

唔知啊, 所以先煩. 想問下你第一, 第二, 第三志願點簡法?

聖紀文係比同區為深, 英數要讀快半年, 既小一期考已經教小二上學期書,
如果追到對升中學一定有好大優勢~~~
但要考慮自身小朋友的能力, 唔係會打擊佢自信心...
因我有朋友囡囡係入面讀, 我記記小三課程, 英文係要作100字.... 100WORDS,
我當年會考先寫250字.....唉~~~呢個年代小朋友真係好辛苦

PS. 我仔有過度活躍 + 專注力不足+資優.. 現就讀基福, 小一
幸運的是他遇到一個好好的班主任(基督徒), 很有耐性教導他, 盡量不責罰, 用愛心為他解釋,
陪他祈禱, 仔仔的情況(情緒+學習)由開學到現在進步了不少,  十分感謝她~~~
分享 分享 讚好人數:2查看名單

聖紀文係比同區為深, 英數要讀快半年, 既小一期考已經教小二上學期書,
如果追到對升中學一定有好大優勢~~~...
kuramatsang 發表於 2013-6-5 00:04:45

聽你咁講, 聖紀文同基福都唔錯啊?
學習課程又如何? 一般老師們教學生用心嗎?
每日放學有無功課附導班個D呢?
課外活動又點安排? 每周六定星期一至五都有?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖