香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 啟晴邨 » 終於有記者關注啦! (反對者勿進)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...25
支持鍵盤翻頁

樓主, 你聽到消息4月?? 邊度聽番黎?? 你有冇聽錯??

啟晴喎
hkboy242004 發表於 2013-7-11 14:21:47

網上有人寫話4月,我自已收到房署講係6月
PS:我當時係連埋長沙灣個邊,所以咪寫4月囉。

我目的只係希望知真正入伙期,等大家係呢段日子安排得好d,唔係要吹佢地

我內容大概寫:
「因入伙消息混亂及不斷延期,準居民開始為子女新學年安排徬惶,一些租期問題又被業主大幅加租,真不知情況還要維持多久。現希望您們能協助跟進事件,俾準居民知道真正入伙期,好讓大家好好安排。」
分享 分享 讚好人數:6查看名單

2014年1月申請擴市3人 / 2019 12 月審查 / 2020 3月S2
2020-11-5 特快上樓
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #17 rainbow`

我係講過早預派,其他幾條邨都係已有完善配套設施同有入伙紙先派.本帖最後由 cwc 於 2013-7-11 14:31:21 編輯
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知
分享 分享 讚好人數:0查看名單

希望個記者真係會幫到我地啦....大家已知一定會10月前派鎖匙...但係我都想要既係咩先...賠償定係特別安排....我地要明白我地可以用吾同既渠道表達心聲....但要花時間同精力...最後會得到咩???或者搞左一大餐都無幫助...或者我會選擇係電台表達心聲...

你睇左未?
hkboy242004 發表於 2013-7-11 14:30:25
我係6月寄信,當時未出呢個post

我係6月寄信,當時未出呢個post
rainbow` 發表於 2013-7-11 14:31:46

2014年1月申請擴市3人 / 2019 12 月審查 / 2020 3月S2
2020-11-5 特快上樓

係人都知啦,不過係想知咩原因啫。小朋友由住太子搬去元朗,由元朗去油麻地讀書,我們的精神.
...........有人講到預派是一種恩慰,我而家感覺似玩野多d喎。重要嘅係佢地比d夢想我地!由4月推到今時今曰都冇人逼房署講確實曰期取匙,反而我情原吾預派會令人好過點..但收信後取匙日期希望能夠準時d,唔好再比咁多夢想人地喇!
分享 分享 讚好人數:8查看名單

回應  rainbow`

我係講過早預派,其他幾條邨都係已有完善配套設施同有入伙紙先派.
cwc 發表於 2013-7-11 14:30:57
長沙灣配套應該比晴晴好掛,但點解都咁樣o既?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

係未有伙紙
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知

回應 #16 rainbow`
我租緊既唔係死約,一個月通知就得了,
你早通知業主,業主就會為自己打算,
唔係加大你租就係佢有新房客要你早走,
每個地盤都有不同公司興建,每個地盤都有不同問題處理,
物件,人都唔會一樣,何況咁大屋村呢,
與其左怨右懟,厭人交得遲不如要現樓囉,
就唔信你會興奮過有啟晴住,
平常心等,恕人心睇,去迎接新天地,
咁咪重興奮細味呢。。。
OH YES IT's FREE 無人駕駛自助傢俬徵送
新界2, G124xxxx, 08 年入表,審查2次時間唔記得,3次不受歡迎屋,2次寶田,13轉市區,^_^竟然得左 啟晴.
分享 分享 讚好人數:6查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...25
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖