香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 豐和邨 » 和順樓……
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...6
支持鍵盤翻頁

全部工作外判, 反影競爭大, 找食難. 保住生意就要自我提升.
MRSHUI 發表於 2013-09-27 10:57:24

本身豐和邨個清潔都係成個物管合約入面,即係宜居包埋,見請清潔工都係宜居出通告。

呢樣嘢,同之前其他屋邨管理事項,睇到宜居本身都做得好好,有效率,有交代。我之前住其他屋邨,其他外判管理公司無安排得咁周詳。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

本身豐和邨個清潔都係成個物管合約入面,即係宜居包埋,見請清潔工都係宜居出通告。
呢樣嘢,同之前其他...
tandy 發表於 2013-09-27 11:01:05

我屋邨都係呢間!暫時我都勁滿意佢地既管理
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #21 tandy

如是, 這間清潔公司真係唔錯. 有住户讚賞.

我屋邨都係呢間!暫時我都勁滿意佢地既管理
MaggieWong 發表於 2013-09-27 11:15:33

Sugarloaf 發表於 2013-09-27 09:16:41

但講真,現在才洗地無可厚非,因為現在剛剛才過裝修高峰期,如果之前已經洗地,唔夠幾小時又污糟過,咁咪盞搞。

我唔似有其他街坊咁harsh,成日問車位問唔到就話投訴,亞黃宇翰寄過嚟張嘢已經講過個屋邨係未入晒伙,而家車位俾人抽又點?抽中咗,房署都話兩個月後,一月一日又抽過,現在咁仲衰過遲俾人抽。

你應該留意到我先前同辦事處反映嘅,都係一啲關乎急切的衛生嘅嘢,同埋我會俾時間人做嘢。

如果係有啲住戶唔自律,日日洗地都無用。本帖最後由 tandy 於 2013-09-27 13:58:11 編輯

但講真,現在才洗地無可厚非,因為現在剛剛才過裝修高峰期,如果之前已經洗地,唔夠幾小時又污糟過,咁咪...
tandy 發表於 2013-09-27 13:55:19

自5月尾开始入伙以来,冲洗楼层走廊的问题,我觉得管理公司一直在拖,8月尾冲洗得未?9月冲洗得未?唔通家家户户搞装修都要3-4个月?
甘装修高峰期间,一个月冲洗一次得唔得?总好过唔洗啊,令到成条走廊地面铺上一层厚厚的灰尘,走廊牆身都就来变灰色,大部分住户的大门及铁闸都会封尘,抹极都抹唔干净,仲有,因为新送的傢俬电器多,微小的发泡胶粒,因带静电关系,响条走廊度飘来飘去,如果有用水冲洗就唔会发生呢d情况。
仲有啊,tandy, 你知唔知夏天时,响卫生处既呼吁下,人地出面既屋邨,搞得最多既就系消炎防流感工作,要常常冲洗楼层,用消毒药水抹走廊牆身,甘我地条邨既管理公司有无做足呢d防炎防病毒工作呢?
积善之家,必有余庆

自5月尾开始入伙以来,冲洗楼层走廊的问题,我觉得管理公司一直在拖,8月尾冲洗得未?9月冲洗得未?唔通家...
Sugarloaf 發表於 2013-09-27 17:14:36

但你有無諗過,日日有人掉啲紙皮去大堂,日日啲垃圾都清唔晒,我覺得好難要求清潔工去再花額外工夫時間去同你洗地!雖然身為住戶,我們有權利享有清潔的居住環境,但應該有返啲同理心。

仲有,唔好忘記農曆七月先過咗唔夠一個月,有部份住戶係拖住裝修,等農曆八月先入伙。

走廊沙塵滾滾,我條巷自己預備咗把掃把,自己掃,人地做唔切,咪自己嚟。

你有意見,你自己為何不電郵或書面去宜居反映?正如我之前所講,只要合理的,辦事處定必有正面回應。本帖最後由 tandy 於 2013-09-27 17:25:21 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #27 tandy

我座都有類似通告,反映良好管理質素
VickYeung 發表於 2013-09-27 07:41:11

而家係咁, 有通告, 牛下都有, 良好管理質素唔係到到都做到, 我哋呢度係好嘔心
那愛意 悠然而至 永記那次與你偶遇時
碰見妳完全是天意......

情深不必一世相聚 愉快色彩不想刻意地儲起
你會再愛我一次 在美夢之中,
再相聚一次 ......

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖