香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...34...143
支持鍵盤翻頁

回應 #1 Ethan_Cho

CF,想問下公屋2-3人單位約210呎裝修1. 如果想用衣櫃間房約6x6呎. 及做地台床,請問2樣係咪斷呎計? 同埋係咪用夾板最好(要防潮)?? 地台床如果做埋油壓,係咪貴好多架?
2. 地下諗住鋪木紋磚..請問正常係咪鋪會用掃口粉?
3. 如果廳做L 型燈糟,請問大約幾錢一呎?
4. 如果我泥水, 木工, 同造廚櫃都分開3個cf 的話,正常係咪先鏟灰->鋪地磚->木工->造廚櫃->上油?
5.另外想問公屋熱水爐位喺廚房,如果想改到廁所裝煤氣爐,請問程序大約係點同價錢會否好貴?
6. 喺訂造櫃底加燈或燈糟價錢大約係?

謝謝解答本帖最後由 ChiChi 於 2013-09-23 19:41:30 編輯
市2 1249
12/9 德朗
分享 分享 讚好人數:0查看名單

兩種做法都可以, 視乎情況而定
一般剷走表面乳膠已經可以
但如果牆身陬黃或有水漬, 最好剷至見批盪, 避免...
Ethan_Cho 發表於 2013-09-17 23:52:54

其實新公屋,如到時睇過OK,用手整落牆身都冇灰,其實需唔需再油多次,如唔油會唔會1-2年就會唔會易發毛?
因為油次油都幾千,如剷低過萬,加埋做電制又幾千,整個牆身都成2萬,好貴

回應  Ethan_Cho
CF,想問下公屋2-3人單位約210呎裝修1. 如果想用衣櫃間房約6x6呎. 及做地台床,請問2樣係...
ChiChi 發表於 2013-09-23 19:36:26

衣櫃斷呎計
地台床多數都油壓, 斷張計
多數鋪地台磚都轉用掃口粉
燈楷依家大約250 - 280/直呎(長)
煤氣個part你叫煤公司搵人上去睇左先知, 我唔知你現場咩環境
櫃底加燈通常800 - 1000都OK, 視乎做法, 做法複雜可以好貴
唔建議分開Cfu造, 一定有鑊氣, 同埋做完出黎一定有缺陷
無人會幫行家執手尾或者接下家莊, 分開做死九成
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

其實新公屋,如到時睇過OK,用手整落牆身都冇灰,其實需唔需再油多次,如唔油會唔會1-2年就會唔會易發毛?
因為...
Badtzmaru 發表於 2013-09-23 20:48:39

三二年內發毛, 爆口, 好正常
大樓油漆如果得, o的政府建築物內部就唔洗幾年裝一次修
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

三二年內發毛, 爆口, 好正常
大樓油漆如果得, o的政府建築物內部就唔洗幾年裝一次修
Ethan_Cho 發表於 2013-09-23 21:03:38

如果剷低重新再做一次,牆身可以維持到幾多年都冇你所講既情況出現

如果剷低重新再做一次,牆身可以維持到幾多年都冇你所講既情況出現
Badtzmaru 發表於 2013-09-23 21:12:15

功夫同用少做得足
十年正常一定可以
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

功夫同用少做得足
十年正常一定可以
Ethan_Cho 發表於 2013-09-23 21:22:29

原來差咁遠,咁O的錢真係唔俾唔得,唔該哂你既解答

Ethan兄:
請問自己癡膠地板 (間屋係22平方左右)
係咪要從中間 mark 個 十字中心位
向外癡出去呢?
Thx...
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #1 Ethan_Cho

您好。想請問是否知道 如果"廳,廚,廁"的天花及牆身油"水油"會否很易發霉及掉落?一般可以用到幾耐?本帖最後由 syouen1203 於 2013-09-27 19:47:16 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

Ethan兄:
請問自己癡膠地板 (間屋係22平方左右)
係咪要從中間 mark 個 十字中心位
向外癡出去呢?
Thx...
dodiddone 發表於 2013-09-27 12:06:15

你痴邊種?長條形?定四方形?
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...34...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖