香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 彩德邨 » 公務員隊(彩德)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...340...500
支持鍵盤翻頁

我度過個窗框得21.5吋咋!
bbnbobo 發表於 2011-12-16 21:49:16

唔通我度錯? 我睇返我之前度既... 21吋高x22.5吋闊, 窗台23.5吋深...
可能我當時度埋個鋁框..
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我都收到信, 彩敬樓中層15室(垃圾房旁), 我入職只有4年半(2007年7月),第一次申請...
chunchunchun 發表於 2011-12-16 22:56:11 [/quote]

回應 3387# chunchunchun

我都係同一情況, 年資短, 後補派左彩亮中層3-4人, 我問過HD, 無特別原因轉地方, 不會接受。

我仔仔係藍田返學 (兼收), 原因特殊, 如果中選舊樓, 要兼收學校社工出信,要求藍田。

但而家我派左彩亮中層, 第一志願(彩德)中選, 就不會再有第2志願(九龍舊樓) 或 其他地方。

總之有2-3次彩德單位選擇, 每次電腦隨機抽出, 唔保證第2次會唔會好D,

話一係要, 一係唔要, 如果3次都唔岩, 放棄就要停止下次申請, 要2013先可再申請。

你個單位景觀唔錯, 建議你, 如果OK就要左佢, 人地要十幾年Service先有份, 我地年資咁短都有, 係好彩。

**其實彩德好方便, 我地試搭巴士去藍田, 20分鐘就到, 車都算密。

**16, 38, 277X 都得**

以下圖係彩敬 15室景觀及面積。

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=18717

回應 3390# 3choichoichoi

HD話,  一係要, 一係唔要, 如果3次都唔岩, 放棄就要停止下次申請, 要2013先可再申請。

回應 3394# joeywong0202

房署話後補未必有三次㗎,唔知係嚇我們還是真,但我當真算啦。

回應 3395# olive

我問過HD話有2-3次睇, 但我地今次應該要, 唔會再睇.本帖最後由 joeywong0202 於 2011-12-17 12:33:20 編輯

回應 3396# joeywong0202

你們有但我們冇

回應 3397# olive

我都係後補中選。 你派邊棟?本帖最後由 joeywong0202 於 2011-12-17 12:36:25 編輯

回應 3398# joeywong0202

我們派09/10嗰期。要放棄10/11先派。我們是二至三人單位,比三至四人單位難攞屋啲。
我剩係知越早攞越早唔洗交貴租,可以安定啲,唔洗搬來搬去。

回應 3292# olive

我老公係公務員, 免按金, 但要俾信佢地申請。本帖最後由 joeywong0202 於 2011-12-17 17:27:55 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...340...500
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖