香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 彩德邨 » 公務員隊(彩德)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...342...500
支持鍵盤翻頁

回應 3410# chunchunchun

你年資得4年  能獲派配額, you are very very very lucky ah !!!
    因黎緊幾期都是交通方便之地點, 搶手的地點一定會好多人申請 and 需要有較高年資,肯定會爭崩頭, 競爭大, you may not have too lucky la !!
    So you must think carefully before you make this decision 本帖最後由 conniemcau 於 2011-12-18 17:13:32 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 3296# herman

你要唔要, 唔知有幾多同事配15室(近垃圾房側), 可否都是年資短(5年下), 最差的單位給我們,
     因可能冇得選擇, 另有冇人會取屋後唔入住, 因會考慮即時用嚟買居屋(綠表), 大間啲.

回應 3412# chunchunchun

你要唔要, 唔知有幾多同事配15室(近垃圾房側), 可否都是年資短(5年下), 最差的單位給我們........
     chunchunchun 發表於 2011-12-17 22:28:56

長年資 , 正選配額,  my 單位 also 近垃圾房 ,  So 最差的單位(近垃圾房)不一定 給年資短的你們   本帖最後由 conniemcau 於 2011-12-20 19:39:02 編輯

回應 3413# conniemcau

Over 30 yrs ???  Why apply so late ? are you retirement soon, 是否 live in 宿舍 now?

岩岩問過裝修師傅,裝埋假天花連浴室保連配件,要成6000, 裝左假天花會樓底矮,
乾衣可用...
joeywong0202 發表於 2011-12-17 17:36:25 [/quote]

KDK 40BDH $2,000 + 安裝 $600 ( 包開玻璃孔 + 銀色喉 ) = $2,600
如果想要浴室寶 cf pm 給妳.
假天花可以去賣假天花地方買料問他裝工一定平過裝修 cf , 可以一試...... 本帖最後由 yayawu2828 於 2011-12-17 23:43:52 編輯

回應 3415# chunchunchun

No ah ! I am not living in quarter and I am not retire soon !
    This is my first time to apply. Because high value in 私樓, so I give up to apply HPS, and apply public housing 本帖最後由 conniemcau 於 2011-12-17 23:20:52 編輯

你要唔要, 唔知有幾多同事配15室(近垃圾房側), 可否都是年資短(5年下), 最差的...
conniemcau 發表於 2011-12-17 22:52:52 [/quote]
我今天到過 15室鄰居參觀, 屋主已裝修好約聖誕節前入伙. 他們講樂於接受及滿足地有新屋, 因要交回宿舍給部門......

你咁短年資都派到樓o既?  我舊年申請都over 10年, 但房署都話我派唔到喎,

今次都係前年申請的後後補, 仲要係話人地唔要先到我架!

回應  olive

我都收到信, 彩敬樓中層15室(垃圾房旁), 我入職只有4年半(2007年7月),第一次申請...
chunchunchun 發表於 2011-12-16 22:56:11

回應 3419# bbnbobo

唔係我,係Chunchunchun呀。
恕我多事,俾我一定要,四年可以有屋,我想他還後生,儲幾年$又有居屋,到時想抽又得。佢係今年後補,HD話佢哋有2和3次機會。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...342...500
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖