香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 彩德邨 » 公務員隊(彩德)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...346...500
支持鍵盤翻頁

回應 3409# chunchunchun

你講樂在天倫計劃係同佢地共住相同單位,而唔係要多一個單位係附近,就算你申請番新派到,HD會要兩老地址及ID及政府病歷証明先得,私家醫生不接受,要政府醫生。
    建議你19號打電話HD問下,佢地會答。我之前問HD, 佢話如果我1st選番新九龍,而又派到的話,原因特殊,兼收學校係經社署申請的。叫社署社工出信証明我仔係蓝田讀緊兼收組,學校信都不接受。
因為兼收再申請轉校要等一年以上。攪得來無得讀了。而家派彩德,HD叫我一係要,一係停賽一年,無其他志願地點,咪要左先。本帖最後由 joeywong0202 於 2011-12-18 23:52:11 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

係囉, 我睇完圖想問你有冇申請的!!
bbnbobo 發表於 2011-12-18 22:48:43

裝完我都冇諗係咪要申請

回應 3416# yayawu2828

都好,請你email 你買浴室寶同假天花D公司联络資料俾我。我會再考慮。THX!
我睇左樂聲無線remote 1650W賣1950,裝600(電器店),假天花工包料1500(裝修cf),但浴室寶唔係要另外買配件咩?
本來想裝,怕電費貴,我要裝3部冷氣,又浴室寶,又暖風機,仲電磁爐。本帖最後由 joeywong0202 於 2011-12-18 23:58:54 編輯

回應 3422# bbnbobo

今期有十多個人唔要,我地都係後補中選的,大多係垃圾房旁及景觀被彩盈檔住。

回應 3453# joeywong0202

唔係四五分鐘,係四五個鐘。我唔知朋友點用,佢家住港島,即用港燈電,冬天一個月電費七至八百元。

回應 3455# olive

0k,THX。

想問下你們,
如果拿了鎖匙, 申請水和電手續繁吾繁??
可以去邊度申請??

謝謝
ps383 發表於 2011-12-15 16:23:27

唔使自己申請架,簽完約房署會搞埋,你過幾日就會收到單叫你交按金架啦

唔使自己申請架,簽完約房署會搞埋,你過幾日就會收到單叫你交按金架啦
AdaY 發表於 2011-12-19 10:04:39

明白了, 謝謝
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  joeywong0202

房署話後補未必有三次㗎,唔知係嚇我們還是真,但我當真算啦。
olive 發表於 2011-12-17 10:51:08

莫講後備啦,正選都未必有三次架,我封通知信寫明只有一次添呀,只可以揀要或者唔要囉

咁奇o既!!!  我地年資多過佢地, 但 HD話我配唔到房架喎, 反而佢地短年資就配到??
bbnbobo 發表於 2011-12-17 23:30:59

其實大家可以睇睇往績先決定申唔申請,或者派咗樓要唔要,根據以後紀錄,3人申請要攞到新樓,大概都要9年以上,2人就平均12年左右啦

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...346...500
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖