香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 公務員配額 » 統計:退休後仍住宿舍等候公屋編配的紀律部隊同事
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #30 fonghappy circular 係用1/4用分界線,總要set個日期。1/4/2015-31/3/2016之間正式退休,16/17是最後申請年度,因為只計退休日期先後排,不再計年資,我用E個諗法,越近1/4越派先
如果你計好數,盡量排1/4前D就安全D。本帖最後由 Florachanyl 於 2017-01-13 12:23:46 編輯本帖最後由 Florachanyl 於 2017-01-13 12:24:35 編輯
欣田邨
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #31 Florachanyl

還是不太明, 如我提早放假是令自己1/4/18為最後上班日期, 咁是否19/20為最後抽屋期限而又可以排在隊前, 而不是31/3/18為最後上班日期, 在31/3/18退休是否只能抽18/19但排隊尾?

回應 #32 fonghappy 記住係 "放晒大假" 才是正式退休日期, 即收lump sum的日期, 不是計 "最後上班日"(last day of duty)本帖最後由 Florachanyl 於 2017-01-13 14:51:52 編輯你計申請公屋的最後年度是對的。本帖最後由 Florachanyl 於 2017-01-13 14:54:11 編輯
欣田邨

回應 #33 Florachanyl

即1/4/18為大假最後一日即日退休, 19/20為最後抽屋期限又排在隊前, 若31/3/18為大假最後一日當日退休, 那只能再抽18/19並要排隊尾

回應 #34 fonghappy 係呀! 我在2016年, 二月頭正式放晒假, 收lump sum, 16/17是最後申請。但你唔好計到咁盡, 一陣office計錯假, 你去咗31/3 前為退休日, 就頭痕, 最好向general office 確認吓自己的假期, 而且有時自己的生日日期, 唔係一定就到4月退休的。
是否一定4月排先, 亦未有官方確實答案的。本帖最後由 Florachanyl 於 2017-01-13 18:22:50 編輯
欣田邨

回應 #35 Florachanyl

師姐點解唔安排到過四月才放完假那可抽多一期? 你是否16/17是最後一期, 有心水嗎? 想問3人是否比較穩妥,4人單位供不應求

回應 #36 fonghappy 我8月頭生日,大假6個月,所以2016年2月頭收大糧。唯一可以做到4月收大糧,就是提早未到55就退休。今年16/17是last order,第3志願可選任何翻新,機會叫大咗。
我想安排4月收大糧,就是早D退休,但提早極都係2015年4月,last order都係16/17,所以係嘥氣。i=s]本帖最後由 Florachanyl 於 2017-01-14 01:40:40 編輯本帖最後由 Florachanyl 於 2017-01-14 01:43:13 編輯
欣田邨

回應 #37 Florachanyl

其實最緊要係安排4月放哂D假月頭更好,其他多春餘我比千次你申請但唔泒比你有q用呀
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #29 Florachanyl

睇番通函寫明:「退休日喺退休後領取退休福利 ; 通函無
寫:退休日喺退休後放完大假。」我喺舊制50歲退休,
以合約形式做到55歲(出生月份喺五月,退休後放大假
至11月),我55歲之後第一個月就可以出長俸,我諗
一開始領取長俸就算喺領取退休福利,應該計我退休日
喺五月才對,不應計我喺11月退休,問過部門堅持話喺
以退休後放完大假才算退休日,無奈!口同鼻抝!
對薄公堂又無財!

回應 #39 dee2016 要放完假,才有每月長俸,放梗假,都係出全薪。
欣田邨

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖