香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 安達邨 » 點解安達邨不可養貓?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...24
支持鍵盤翻頁

剛打電話去嘉怡管理公司,職員梁經理回覆:(因為房屋署規定屋村一定不能飼養狗隻,而貓因為只可以飼養已經絕育嘅貓,所以入伙通知書會寫得比較含糊,如果準住戶想飼養已絕育嘅貓,可以喺拎匙當日向職員查詢和申請,入伙後有機會請住戶遞交(貓隻已絕育證明書)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

大家,.我深感明白.我非常不想看到各位愛貓的主人感覺到憂慮,而我也是申請中.
所以我馬上上網找尋呢間公司,點之佢連個網頁都入唔到,都係錯誤的.,,,
之後終於找到佢間公司電話(23190821),再打去問,佢又叫我打回安達邨問,好啦,我打去,前後3個人聽.第一,第二個都唔識答(可能見我好惡死 ).到應該有個大粒的(聲音明顯鎮定D),何生回應我.

佢話其實在房署 2011內指引係可以養已絕育的貓,.而佢話只要您出示到有醫生紙,証明貓貓已絕育就不會扣分同可以.,,留意,醫生紙用A4都得,只要醫生証明這貓已做了絕育,而紙下方有貓貓的樣子在內(佢話用來核對番個貓樣之用),下面加上醫生的簽名就可以...,,,,,,,,,,,其本上您去睇開的醫生度問問,我相信唔難.,,再唔係您自己弄好一張A4紙,打晒內容貼好貓樣,再去比醫生簽署
我小晒話.咁您係咁樣就唔好打不可養啦.咁樣非常影響我們的,係味要我們掉晒D貓呀 .我是看了房署的指引才申請,您間公司係味權力大過房署,得呢條村先唔比呀.佢話其實一早已安排今日下午會跟房署開會了解..我話您最好改番張入伙指引./本帖最後由 gloriawun33 於 2016-06-13 11:51:00 編輯
擴2
G1288XXX   (22.10.2013 審查 .^^.)
05.11.2013 >STEP 2 ,  16.08.2016 >STEP 4
21.08.2016 派水泉澳
分享 分享 讚好人數:5查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #32 gloriawun33

我都打咗電話,都答可以養已絕育嘅貓,到時交返證明就可以
多謝你幫貓貓,祝你早日安居樂業!同貓貓健康快樂
分享 分享 讚好人數:6查看名單

貓不嬲都比養去房署網頁睇下,
唔好咁騰雞啦
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  gloriawun33
    我都打咗電話,都答可以養已絕育嘅貓,到時交返證明就可以
多謝你幫貓貓,祝你早...
Queenie101221 發表於 2016-06-13 11:48:03 原文

唔好容氣,我都想查,,,而且我唔希望大家抽到屋好開心,但因為特別的條例而要放棄心愛的家貓.

佢話唔清楚,要開會.,,我即小話唔清楚又寫上去,咁係味其他條例您們都係唔清楚呀,未查好的話就唔好誤導.房署明明寫可以.我們地養貓係好自律的.
一定比養o靚仔乖同無咁嘈.,, 本帖最後由 gloriawun33 於 2016-06-13 11:56:31 編輯
擴2
G1288XXX   (22.10.2013 審查 .^^.)
05.11.2013 >STEP 2 ,  16.08.2016 >STEP 4
分享 分享 讚好人數:3查看名單

如果上到公屋,我打算養番隻貓,起碼可以防鼠
Gino 發表於 2016-06-13 08:57:42 原文

新邨少老鼠反而蚊蟲較多
分享 分享 讚好人數:0查看名單

房署可養已絕育的貓,而房協就可養兩隻已絕育的貓,,您為何說不能,可否上圖看看,有無打去問問呢,,
如您當貓貓...
gloriawun33 發表於 2016-06-13 08:57:07 原文

我想養多隻㖭呀

回應 #36 gloriawun33

我頭先打上去問,一個電話都轉咗三個人嚟聽,問到梁經理,我話我個問題講咗三次,一個問題點解要轉嚟轉去?
佢答我,因為冇人識答,依家轉到嚟我到!真係搞笑
我啱啱已經打埋去我隻貓做絕育手術嘅診所,叫醫生幫我出絕育證明書(需時2日,費用hk$100)
到時帶埋貓貓張相再請醫生喺相旁簽多個名就得

回應  gloriawun33
    我頭先打上去問,一個電話都轉咗三個人嚟聽,問到梁經理,我話我個問題講咗三次...
Queenie101221 發表於 2016-06-13 12:07:48 原文

味就係囉.佢地現在應該知道非常誤導啦.如果有D唔係當貓係自己家人,當是工具的話,就會棄貓.咁樣真係害貓去死.
如果係咁真係造孽./會有報應架.....果兩日我再打去問佢想點,改好味. 本帖最後由 gloriawun33 於 2016-06-13 12:14:14 編輯
擴2
分享 分享 讚好人數:4查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...24
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖