香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市2人 » 即刻辭職
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...7
支持鍵盤翻頁

你人工收入幾多一件事,但賠償支出幾多又另一回事,的確你無錢落袋(亦可視為錢落袋後賠返出來),係咪報net...
jay222 發表於 2016-09-27 09:26:50 原文

首先要搞清楚, 代通知金是什麼來的

個人意見:
代通知金是僱員以現金/支票代替合約訂明的離職通知期, 此筆款項理應由僱員以現金/支票比公司, 好明顯地這是一筆個人支出, 而不是扣減薪金, (如連續4天病假只出80%的調整)
所以個人認為代通知金不是薪金的一部分本帖最後由 baal999 於 2016-09-27 12:02:38 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:0查看名單

相反, 如果公司接納樓主8月尾last day, 9月當自己做義工, 無糧出
就或者有一線生機o既,
(但這是否屬於合法申報資料就不得而知啦)
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1

我已打算誠實上報,冇為搞咁多野喇
no.1292@市2人
10/2016 審查>12月收信爆額>等…6/2017上訴
8/2017 派啟業邨低層1樓,拒絕
9/2017 派順天邨高層……
9/2017 特快p28xx (24/10成功揀選特快)石排灣邨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

相反, 如果公司接納樓主8月尾last day, 9月當自己做義工, 無糧出
就或者有一線生機o既,
(但這是否屬於合法...
baal999 發表於 2016-09-27 12:01:31 原文

如你所講,咁嘅情況已算係一個月通知期,做到9月尾離職喇
如果8月尾即時離職,俾一個月現金通知金,咁應該係合法的

mtkitying 發表於 2016-09-27 12:14:31 原文

半年後2年內上訴,祝你早曰審查合格上樓

mtkitying 發表於 2016-09-27 12:14:31 原文

即係唔即時辭職,今次超額等重審吧?
下次申請恢復前記住執返好條數先!
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

回應 #1 mtkitying

睇你要去計到咁盡, 你都好險喎, 祝好運
戀愛中

失業軍又多個機會上班了。good
全力期望公務員公屋

唔好阻住有需要嘅人!
悲情城市

如你所講,咁嘅情況已算係一個月通知期,做到9月尾離職喇
如果8月尾即時離職,俾一個月現金通知金,咁應該...
MaggieWong 發表於 2016-09-27 12:14:33 原文

其實我上面從冇提及要支付代通知金, 想法如下,

我係想講8月尾last day, 而resign 信dated 8月1日 (咁樣可以省卻代通知金的考慮, 當然要公司接受先得啦)
而9月1至今樓主咪當自己做義工, 雙方冇任何僱傭關係,
(即係無任何工作收入)

跟住十月審查入息時, 睇返4-9月工作收入+其他收入的平均數唔過額應該可以PASS 呢本帖最後由 baal999 於 2016-09-27 14:46:05 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖