香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 景泰苑 vs 譽﹑港灣
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

無錯吖﹗咁可以等心水居屋。
現在市區公屋和居屋都難求,
這個可能對新界公屋戶有興趣多D掛﹗
sosotalk 發表於 2016-10-05 14:15:05 原文

呢個又係一個錯誤諗法,基本上我既朋友住開新界都未必想住返九龍,如果你呢句說話講在20年前可能都岩,但而家既交通網絡,更多人寧願住得舒服。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我意思係呢度真係差到地底泥咩﹗隔唔遠就係私樓,人地都係咁住(周圍環境講),屋嘅質數就係200萬同過千萬之...
sosotalk 發表於 2016-10-05 14:10:33 原文

私樓同公屋既建屋質素根本無得比,所能夠帶動既野亦唔同。
有一個盲點師兄你唔攪清楚既話永遠理解唔到公屋戶所想,首先環境問題既話,私樓有資源,起既時候佢地建屋技術、設計可以將差既環境改善,例如平台設計就可以改善空氣問題,而景泰既資源本身係公屋黎,亦不能太要求佢可以俾到乜野買家,因此綠表戶係想揀到環境較好既居屋位置同格式黎買亦好正常。
同埋政府唔係用300萬賣俾綠表居民,事實上係500萬至岩,只係折扣後先係300萬既價。
咁樣大家自然會諗,折扣後既話,咁不如買質素同位置都更好既居屋,呢個都係人之常情。
有人可能會話,買始終比租好,如果係私樓既話絕對係,但對公屋戶黎講,有條件去守直到有心儀既居屋,而且睇政府既長遠政策,起居屋都會係長遠所需,除非好似97之後咁樓價應聲大跌,否則此政策方向不會改。
另外要再重申一次既係綠表唔同白表,白表你唔㨂下次可能又要再抽過,又要捱貴租,但綠表無呢樣野,有條件等

和什麼機會只有一次?假設買左景呢度,日後唔可以換再買好D嘅居屋?
sosotalk 發表於 2016-10-05 14:17:25 原文

你似乎真係唔明,用左綠表機會果班人,以為都不能買未補地會居屋或者抽任何居屋或資助房屋,向來再上流?

下。。。道友,日日係個頭返工都唔見,係咪d人放工d樣似道友

離地高?呢棟樓無7樓嗎,d人一住就是十幾廿層嗎?相差兩個街口之隔就差到離譜嗎?
sosotalk 發表於 2016-10-04 18:49:32 原文

我住附近架,綠置附近係工廠區,星期日好多鋪都唔開架,最近既超市係彩x得一間百佳,街市又遠,好鬼唔方便

回應 #35 nyanko

其實抽中左,景泰既居民都預左係用采頤既設施...

采頤啲居民咁多年都係咁過...我諗應該OK 既...

回應 #34 moklo0

係唔係講 越秀個個公園仔..個到?

下。。。道友,日日係個頭返工都唔見,係咪d人放工d樣似道友
moklo0 發表於 2016-10-05 20:02:04 原文

我住附近架,綠置附近係工廠區,星期日好多鋪都唔開架,最近既超市係彩x得一間百佳,街市又遠,好鬼唔方便
nyanko 發表於 2016-10-05 22:24:06 原文

但我相信一樣會超額申請

你似乎真係唔明,用左綠表機會果班人,以為都不能買未補地會居屋或者抽任何居屋或資助房屋,向來再上流?
SKWCK84 發表於 2016-10-05 16:36:08 原文

有D人住嘅屋左鄰右舍很嘈,又係山蕃咁,都會考慮換掛?﹗
你住的很方便,當然唔會考慮景呢度啦,
你邊多了d巴人入住,見過好幾次當眾在花槽小解  

講返,如抽到,等到5年租出去可以掛??本帖最後由 sosotalk 於 2016-10-06 13:15:22 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖