香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 一般家庭等待區(家無長者區)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

分享 分享 讚好人數:0查看名單

唔公平+3
G1267400 市4 一般家庭
2010年12月藍咭
11/12/2017轉S1..
01/01/2018收信安排在09/01見官。
4月16日轉S2..
4月19日轉S4
4月20日收信派安泰。

有長者優先揀都有其道理,通常家庭size比較大同埋有幾代ge人要ge size都大d﹐唔排先d又點樣揀大d的單位…...
LittleTina 發表於 2017-01-16 20:50:49 原文

我都讚成長者優先,但只係同一號碼優先

去到20號都係長者....咁2房肯定冇 一般家庭簡啦..
期待彩興苑入伙
我愛彩興

你地都算好,我2015居屋,抽第一組家庭,滿心歡喜,結果這個長者優先計劃令到我排77xx,單位只有2160個

雖然我都買到,但比人搶淨再加5千幾人放棄唔要所餘下的單位,可想然知有幾咁好....

你地都算好,我2015居屋,抽第一組家庭,滿心歡喜,結果這個長者優先計劃令到我排77xx,單位只有2160個

雖然我...
happypizzahk35 發表於 2017-01-17 12:55:23 原文

其實大家係咪唔太熟悉清楚個揀樓次序計法?

以你提及2015年居屋的case黎計,
你排77xx應該係排家庭隊ge number?
因為長者優先係另外有另一個number的…

今次黎計,佢係設左頭400個單位係由有長者家庭揀先。
換句話說,一日未到400個單位比人揀一日都唔會到普通家庭揀…
但另一個方向睇,就係就算有100000個係家有長者申請都好,
只要有頭400個單位已經比家有長者的申請人揀左,都唔會再比家有長者揀,
會跳過哂未揀樓的家有長者申請,直接比無長者的家庭申請者開始揀樓。
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

去到20號都係長者....咁2房肯定冇 一般家庭簡啦..
masa312 發表於 2017-01-17 12:53:04 原文

其實當佢定左頭400個單位係預留左比家有長者的揀先…
除非真係家有長者申請人600個都冇…
如果唔係一開波都已經預左到家庭隊開派的時候好大機會冇哂兩房啦…
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

如果咁計,去到星期五會唔會多過400個家長賣出?
期待彩興苑入伙
我愛彩興

其實大家係咪唔太熟悉清楚個揀樓次序計法?
以你提及2015年居屋的case黎計,
你排77xx應該係排家...
LittleTina 發表於 2017-01-17 13:26:47 原文

2015個期是無長者配額的,由第一組到第一百組所有長者都可以優先
個期大約13萬份申請,合共有7千幾個長者,全部揀晒先到家庭,所以如果無長者的話我至小排300名內,就算第一組排最後(包括長者),都只係1300左右
所以我個期先唔公平

超吾公平啦!吾知以為我地普通家庭吾洗交返間屋出來抽添,好似白表咁,第一粒珠頭40內都無機會選到最大單位...
cherry1120 發表於 2017-01-16 23:46:01 原文

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖