香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 呢次唔公平既遊戲規則, GM家庭揀無可揀, 留力等下期居屋
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

其實居屋情況一樣,岩岩屏欣嘉順就2000個長者家庭優先,
就算你抽第一個波,電腦排你第一個,你都已經係200...
Ozzy 發表於 2017-01-23 15:26:28 原文

乜原來係咁計長者優先, 我以為抽倒個no.之後, 例如第一個no.係89, 就會長者優先既89號先揀樓, 跟住到一般家庭既89號揀樓, 然後到單人89號揀, 89號3個類別揀哂之後, 先到第二個抽到既no.,  又係長優, 一般, 單身, 跟住第三個no., 因為以前有人話我知抽居屋係咁計  
分享 分享 讚好人數:0查看名單

長沙灣居屋幾時八伙

乜原來係咁計長者優先, 我以為抽倒個no.之後, 例如第一個no.係89, 就會長者優先既89號先揀樓, 跟住到...
gossip 發表於 2017-01-23 21:57:02 原文

所以核心家庭係有機會揀樓,但以而家制度想揀到靚/大單位基本上冇咩可能,
除非撞岩樓價跌,好多人轉諗私樓就或者有機會

乜原來係咁計長者優先, 我以為抽倒個no.之後, 例如第一個no.係89, 就會長者優先既89號先揀樓, 跟住到...
gossip 發表於 2017-01-23 21:57:02 原文

初初我打去綠置居問,職員都係好似你咁講,点知……我米就係89第一粒珠既普通家庭仲係排40內,最後米選吾到2房!抽到第一粒珠都無鬼用!

初初我打去綠置居問,職員都係好似你咁講,点知……我米就係89第一粒珠既普通家庭仲係排40內,最後米選吾...
cherry1120 發表於 2017-01-24 00:43:11 原文

甘你要唔要一屋呀?

甘你要唔要一屋呀?
leehgss 發表於 2017-01-24 10:21:00 原文

都要啦!邊會次次咁好彩抽第一粒珠,就算比我再抽到第一粒珠結果都只會同今次一樣,都係比前面綠、白長者頂住米又選吾到大单位,結果一樣!

初初我打去綠置居問,職員都係好似你咁講,点知……我米就係89第一粒珠既普通家庭仲係排40內,最後米選吾...
cherry1120 發表於 2017-01-24 00:43:11 原文

大家咁話。仲以為第一粒珠好似中左六合彩, 到知道長者去到第4, 5粒珠都揀晒兩房, 同一房高層同正方向就無咩感覺。

quote]大家咁話。仲以為第一粒珠好似中左六合彩, 到知道長者去到第4, 5粒珠都揀晒兩房, 同一房高層同正方向就無...
hippo123 發表於 2017-01-24 10:41:35 原文[/quote]
咁你要?你排係我前面?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖