香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 地下大閘似乎沒有八達通機
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

五大維修陷阱供小業主參考
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150727/19233669
沒有解決不到的問題,只是你有沒有心解決。
沒有不可說謊的理由,只是你繼續想被矇閉。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實我覺得裝唔裝都係咁, 要跟人尾入都好容易
整咁多野咪又係要$$,自己間屋保安做好D仲好
反而保安盡責仲緊要,
有時我去身第2度, 有D保安見生面口都會叫停你

Dann muss Ich halt haerter arbeiten.

有人舉報就得。而家房屋署會查緊過以前,因為公屋單位需求大。
ckh3111 發表於 2017-02-26 21:42:59 原文

yes, 講起房署捉得緊,我妹妹前年聖誕結咗婚,她把所有信既地址已轉晒妹夫家,因我哋公屋未審查,一直無取消她名,政府啲電腦係通既,肯定房署喺電腦查到她已搬,舊年7月房署人帶secur突擊上來問吓幾多人住,我返咗工,我家長開門照答佢,我妹妹遲遲唔肯簽取消名form,push她幾次快簽,驚房署又再突擊上來或有其他行動,舊年9月取消咗她名,以便抽景泰苑,她取消名兩三日已取消咗,勁快;我及家長講,如果她唔想取消名就咪把啲信轉晒地址啦

我屋企仲有一叠,係試到房署係很緊張,呢度咁公開,唔講住本帖最後由 melodychan2016 於 2017-02-27 11:45:33 編輯

yes, 講起房署捉得緊,我妹妹前年聖誕結咗婚,她把所有信既地址已轉晒妹夫家,因我哋公屋未審查,一直無取...
melodychan2016 發表於 2017-02-27 11:35:03 原文

一註冊結婚,就會查到果個人係唔係有公屋戶籍,然後就查果個人結婚後會唔會真係仲喺度住。
如果有人去世,房屋署會查邊間公屋仲有無咩人喺度住,同埋睇下使唔使叫剩番的人搬細單位

一註冊結婚,就會查到果個人係唔係有公屋戶籍,然後就查果個人結婚後會唔會真係仲喺度住。
如果有人去世,...
ckh3111 發表於 2017-02-27 14:11:07 原文

對呀,有人去世,房署主任上嚟全屋睇一次,仲要遂間房睇,順便睇吓有無出租俾人住……,未婚梗係仲喺度住,房署唔多相信咁咁,要簽份聲明書俾佢,其實佢去入境處都查到,佢話如果已婚,可以加埋配偶名,可以加一個,佢咁講就明佢意思,多個人就唔洗搬細單位;佢上來睇到間公屋多少少雜物也懷疑出租俾人,家長講係啲細路結咗婚搬咗出去,剩低蘇州屎未執,佢才相信,佢見6人單位,而家公屋無乜大單位,想速速收返啫;佢而家唔洗緊張,8月交返大單位俾佢本帖最後由 melodychan2016 於 2017-02-27 15:51:06 編輯

對呀,有人去世,房署主任上嚟全屋睇一次,仲要遂間房睇,順便睇吓有無出租俾人住……,未婚梗係仲喺度住...
melodychan2016 發表於 2017-02-27 15:45:25 原文

根本遲早都係無得住公屋,政策可以隨時收緊。

根本遲早都係無得住公屋,政策可以隨時收緊。
ckh3111 發表於 2017-02-27 16:40:09 原文

咪係,我諗起轉戶主需時,家長係屬於配偶,配偶係唔洗資產及入息審查,佢都要兩個幾星期,梗係又左查右查,驚人出面有物業,呢段期間真係任佢話批唔批新租約,佢一句話唔批,間公屋已唔係自己及即時搬出

咪係,我諗起轉戶主需時,家長係屬於配偶,配偶係唔洗資產及入息審查,佢都要兩個幾星期,梗係又左查右查...
melodychan2016 發表於 2017-02-27 17:15:22 原文

又搞幾搞都一年半載,唔會講收就講
但每兩年要申報入息同資產,佢有懷疑,就左問右問,甚至上門家訪。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖