香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 其實應該3個月之後先3倍租金, 2個月點裝得切
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我荒島有人話好住都好少少,因為空氣好
你啲街坊仲話郊區好住,佢哋諗起好過住梅窩、東涌、屯門、元朗…...
melodychan2016 發表於 2017-06-19 21:47:26 原文

不相伯仲。但「荒島」的樓齡較「郊區」高。
話「郊區」好住通常都係由細住到大的退休人士,或者本區工作的人,但我見到就算去同區搭車,等車都好耐。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

不相伯仲。但「荒島」的樓齡較「郊區」高。
話「郊區」好住通常都係由細住到大的退休人士,或者本區工作的...
ckh3111 發表於 2017-06-19 22:03:19 原文

我家長說,話聲搬,荒島乜都舊,廚盤狂滴水,熱水爐凍水制出水慢,因為熱水爐搬返去景泰,長期用熱水制開凍水,熱水爐會壞,費事整壞熱水爐,早兩日換咗開關制,$400,諗住搬埋開關制去景泰,頭先睇相,原來送埋熱水爐開關制;組合櫃門塌咗……

郊區,退休後住,都可以,少啲搭車去街街

我家長說,話聲搬,荒島乜都舊,廚盤狂滴水,熱水爐凍水制出水慢,因為熱水爐搬返去景泰,長期用熱水制開...
melodychan2016 發表於 2017-06-19 23:03:20 原文

仲要熱水爐?用得耐就換過新啦。

我入嚟「郊區」時,出入都無咁麻煩,人口咁而家咁多,班次都好準時。但近幾年越來越唔對路,每次返工返學時間,去葵盛綠巴、去青衣綠巴、去荃灣紅巴、去荃灣巴士全部大排長龍,見到都眼怨。 本帖最後由 ckh3111 於 2017-06-19 23:16:05 編輯

仲要熱水爐?用得耐就換過新啦。
我入嚟「郊區」時,出入都無咁麻煩,人口咁而家咁多,班次都好準時。每...
ckh3111 發表於 2017-06-19 23:12:53 原文

我原先有個熱水爐用咗十幾年無壞,煤氣公司睇過話有排用,因為我哥哥兩三年前搬屋,他嗰個新熱水爐唔係用咗很耐,他新屋已有熱水爐,我換咗用他嗰個新熱水爐,唔係用咗很耐,我有諗過換過新,他話很貴,叫我搬返去景泰,有日路過煤氣公司攤檔,同款要$7000~$8000一個,幾貴,所以都係搬返過去用

小巴,最怕班次梳,只上16個,怕怕……

我原先有個熱水爐用咗十幾年無壞,煤氣公司睇過話有排用,因為我哥哥兩三年前搬屋,他嗰個新熱水爐唔係用...
melodychan2016 發表於 2017-06-19 23:30:44 原文

去青衣只有小巴。去葵盛其實可搭巴士,但唔知點解學生只等小巴。
去荃灣都有巴士同小巴,但兩邊都大排長龍。
總之,交通無得救,仲病入膏肓緊

我原先有個熱水爐用咗十幾年無壞,煤氣公司睇過話有排用,因為我哥哥兩三年前搬屋,他嗰個新熱水爐唔係用...
melodychan2016 發表於 2017-06-19 23:30:44 原文

建議你換過,你一搬過去就好快搬。

建議你換過,你一搬過去就好快搬。
ckh3111 發表於 2017-06-19 23:34:20 原文

ok, 但他搬過來,又用得……

去青衣只有小巴。去葵盛其實可搭巴士,但唔知點解學生只等小巴。
去荃灣都有巴士同小巴,但兩邊都大排長龍...
ckh3111 發表於 2017-06-19 23:33:39 原文

小巴快,啲學生也識搭及爭住搭

郊區啲交通,有時仲差過荒島

ok, 但他搬過來,又用得……
melodychan2016 發表於 2017-06-19 23:54:35 原文

一搬過去再裝就好易壞

小巴快,啲學生也識搭及爭住搭
郊區啲交通,有時仲差過荒島
melodychan2016 發表於 2017-06-19 23:58:01 原文

可能係,「郊區」而家都仲未有全日線去機場、觀塘同過海,「荒島」都起碼有。

去沙田大埔咪好方便,但我一年都唔去一次。本帖最後由 ckh3111 於 2017-06-20 00:06:13 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖