香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 九個收回重售綠置居景泰苑單位已全部售出
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

你係,咁大間房
ckh3111 發表於 2017-08-14 23:56:54 原文

係,房署要返來俾南亞住,南亞很多小朋友……
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  ckh3111
有,佢哋很富貴,區議員派嘢,乜都唔要
她們有向我家長呻,第時我哋搬咗,很靜,可能見我...
melodychan2016 發表於 2017-08-15 00:29:51 原文

我就唔信有咁富,佢地吹水。好多青衣公屋友都鍾意吹水,以前長康邨班友個個都講到自己成千萬未開頭,到而家都住在長康。本帖最後由 ckh3111 於 2017-08-15 10:23:31 編輯

係,房署要返來俾南亞住,南亞很多小朋友……
melodychan2016 發表於 2017-08-15 00:31:43 原文

係。我座樓變咗「重慶大廈」,南亞人佔咗三分一。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我就唔信有咁富,佢地吹水。好多青衣公屋友都鍾意吹水,以前長康邨班友個個都講到自己成千萬未開頭,到而...
ckh3111 發表於 2017-08-15 10:18:08 原文

哈,她們話有筆聲稱退休金,但無證明,又很緊張富戶政策,上星期有日下午又有富戶講座,兩老行得慢也很緊張上去聽,居屋要買3房,她們八十幾,一時一樣,有日向我家長呻無錢,家長話她無錢點買3房,她笑吓;我家長同我講,佢哋嗰時抽到青俊照買啦,佢個仔瞓廳都得啦,(佢荒島公屋係中房都係咁間3房)居屋無3房又唔買,很老定,而家又驚,我咪話佢兩個仔女很老定咁,可能佢哋真係買得起私樓,被房署趕到嚟,咪買二手私樓……

哈,她們話有筆聲稱退休金,但無證明,又很緊張富戶政策,上星期有日下午又有富戶講座,兩老行得慢也很緊...
melodychan2016 發表於 2017-08-15 10:51:33 原文

睇佢地都係吹水多,照你意思,佢地可能身家多,但無乜收入。
買新居屋三房,只有梅窩,實用500幾呎,可間三房,另一途徑係買二手。而家啲居屋以一二房為主導,無以前咁大。本帖最後由 ckh3111 於 2017-08-15 11:17:41 編輯

係。我座樓變咗「重慶大廈」,南亞人佔咗三分一。
ckh3111 發表於 2017-08-15 10:38:53 原文

係,你哋和諧式啲單位大間啲,我有時喺超市見到啲不同既南亞,似係新搬來,可能都係住荒島和諧式嗰兩棟……

郊區變重慶大廈

係,你哋和諧式啲單位大間啲,我有時喺超市見到啲不同既南亞,似係新搬來,可能都係住荒島和諧式嗰兩棟…...
melodychan2016 發表於 2017-08-15 11:21:34 原文

佢地生好多,起碼有三四個細路,但只會同鄉里打交道,唔理事。

睇佢地都係吹水多,照你意思,佢地可能身家多,但無乜收入。
買新居屋三房,只有梅窩,實用500幾呎,可間...
ckh3111 發表於 2017-08-15 11:11:45 原文

南昌新居屋,有3房2廁所,因為近一手私樓,每呎預1萬至1萬幾蚊,也啱佢哋……

南昌新居屋,有3房2廁所,因為近一手私樓,每呎預1萬至1萬幾蚊,也啱佢哋……
melodychan2016 發表於 2017-08-15 14:06:20 原文

應該係一手未補價都萬幾蚊呎﹗果個位除咗近南昌站,其他無乜特別,行番去長沙灣道同青山道的中心位好遠,差唔多由牛池灣村行去景泰苑的距離,否則都係孤島。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖