香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 景泰苑廚廁牆薄兼中空 裝吊櫃困難業主憂心
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...9
支持鍵盤翻頁

回應  ckh3111
闊度咪段咗囉。無謂再爭拗,如閣下要斟酌三幾呎差别,咁你啱囉。
ic112 發表於 2017-08-20 18:58:05 原文

大一呎都係大啦

但呎價景泰苑肯定比市區居屋平,鳳德邨同黃大仙下邨二手公屋市場唔止景泰苑個價。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  melodychan2016
當彩興苑咁上下呎數貴過景泰苑100萬時,當然多酸提子。最酸係我,有份俾錢冇份住。...
ic112 發表於 2017-08-20 13:15:22 原文

你唔係街坊咩?

回應 #32 kitiya2000
我地俾住錢買俾兩老住。佢地怕我其中一個細佬第日要住一人公屋。我廿五歲時已取消公屋戶籍。冇再受資助房屋福利了。冇大家依家咁好彩,買樓一直靠自己,冇折冇扣。本帖最後由 ic112 於 2017-08-20 19:27:02 編輯
"我要買樓"?含啦。

回應 #31 ckh3111
信唔信,五年後賣得時,景泰苑嘅街坊,你地會賺大錢。
"我要買樓"?含啦。

回應  kitiya2000
我地俾住錢買俾兩老住。佢地怕我其中一個細佬第日要住一人公屋。我廿五歲時已取消公屋戶...
ic112 發表於 2017-08-20 19:26:19 原文

你果時買樓,同而家買樓差好遠喎

回應 #35 ckh3111
嗰時買樓唔係用港幣咩?對小市民講,香港冇咩時間買樓係易。依加我夠話看更都萬幾銀個月,我大學畢業第一個月$9800人工。任何時候,唔慳唔儲錢,都係唔會有錢買樓。當然,際遇唔好,冇運,又係另一問題。我地嗰輩屋邨仔,有啲走得出嗰個圈,有啲到依家都係依賴緊公家資助房屋。有冇得解,係有,但依家嗰輩唔啱聽,所以唔講。兩老辛苦咁捱大幾個仔,我地都算係咁,幾兄弟得一個讀書唔得,其餘冇人低過碩士學位學歷,有人係專業人士,有人係上市公司CFO,小弟衰衰地懶惰45歲就退休冇打工,兩老依家算舒服啲,都真係要講聲多謝香港政府有公屋俾我地住,有津貼學校俾我地讀書。
"我要買樓"?含啦。
分享 分享 讚好人數:6查看名單

回應  ckh3111
信唔信,五年後賣得時,景泰苑嘅街坊,你地會賺大錢。
ic112 發表於 2017-08-20 19:28:15 原文

間屋你無名啫,但你都係背後的金主呀﹗

回應 #37 ckh3111
間屋會留俾我細佬,之後佢應該做逆按揭食埋過世,唔使再留俾下一輩。諗得絕到呢。。。
"我要買樓"?含啦。

回應  ckh3111
嗰時買樓唔係用港幣咩?對小市民講,香港冇咩時間買樓係易。依加我夠話看更都萬幾銀個月,...
ic112 發表於 2017-08-20 19:51:42 原文

有人話點解十幾年前唔買定幾層樓,而家已經退休唔使做

回應 #39 ckh3111
我有個朋友當年老竇賣咗層太古城俾佢去美國讀電腦,依家佢怨佢老竇話留太古城唔讀書,今時今日生活過得仲好。
"我要買樓"?含啦。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...9
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖