香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 如果你係單親家庭,月入萬八,會用間公屋換綠置居嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...7
支持鍵盤翻頁

如果你係單親家庭,月入萬八,會用間公屋換綠置居嗎?講緊依家交緊$1056月租
積蓄唔過廿萬
ngwsl2003 發表於 2017-10-17 01:14:08 原文
唔好呀, 2個人? 就算買288呎都要成大約160萬先住一樓, 住高D多十多廿萬, 你俾首期+裝修咩都冇, 同我一樣情況. 如你依家40歲供20年, 仲要供差不多一萬/月既開支, 仲有會加息, 政府可能開通什麼港PIG澳大橋輸入外勞, 公屋户是低下階層工作, 小心人工被拉低, 好危險. $1056 X 1000月 等於 1056000 , 可以當你住90年又不怕加息. 仲要平好多.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

政府攪埋D垃圾,居屋,綠置居,首次置業,全部都要人買,唔想起公屋,如果買得起,就唔洗等十年八載啦! ;0...
AK230514 發表於 2017-10-17 11:47:40 原文
其實我都想要不過要100萬以下才負擔得起, 因為買左可以大改間隔單位才好用. 依家咩都唔可以改.

景泰苑價錢計
1-2人單位(開放式), 194呎, 最平約99萬
首期$49,500
25年, 月供$4055

2-3人單位(開放式), 286呎, 最平約148萬,
首期$7.4萬
25年, 月供$6062

火炭應該再平D

.
居屋2022 - 白長家人揀樓成功

2百萬樓3xx呎,首期10萬,月供8千,慳啲使都供得起
但係裝修同傢私電器又要一筆洗費

唔會,租好過買。。。尤其系而家既樓價。。
g 1265...2010年藍卡 新界四人   
2017。5 轉S1
2017。6。6  見主任   6.8補齊資料
2017.7.11轉字S2  2017.10.19轉字S3
2017.10.20轉字S4  2017.10.24獲派欣田邨

其實我都想要不過要100萬以下才負擔得起, 因為買左可以大改間隔單位才好用. 依家咩都唔可以改.
TT168168 發表於 2017-10-17 15:16:53 原文

係呀,我都係咁諗

景泰苑價錢計
1-2人單位(開放式), 194呎, 最平約99萬
首期$49,500
25年, 月供$4055

2-3人單位(開放式), 2...
mexxbb 發表於 2017-10-17 15:17:41 原文

百五萬左右其實真係負擔得起
我自己供幾年,之後我女都會出嚟做嘢幫手供

暫時唔好住...一開始要用既錢真不少, 仲要留多幾期供樓錢...廿萬...轉眼間就冇晒, 有公屋住住先, 再草多D先...
Dol 發表於 2017-10-17 12:51:14 原文

係呀,我都係參考下意見啫
火炭唔會考慮囉
我住開九龍東
但係政府話綠置居會恒常化嘛
之後有啱嘅會去抽

睇定價決定

如果買綠置居得到嘅生活質素,遠比住緊嘅公屋好的話,先好考慮,否則就唔好了,住公屋已經係贏家,買屋係想更好啫

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖