香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 反對綠置居恒常化
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

根本成個政策白痴,本身公屋,居屋,私樓3者係港英時代已經有好清晰定位,無錢就公屋,到有錢但又比唔起私樓咪居屋,就係咁簡單,自從停建居屋,就越整越多古零精怪野,離晒地
G-1325 新3
10/2019 S2
11/2019 S4
12/2019 一派暉明
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #28 lolo1111

其實我覺得,你比較正直。
唔講那些1個人工作,另一個找“現金出糧”,

有D有父母/外父母幹,爺幹的,跟本一百幾十個絕不是問題。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我覺得其實已經好難可以再同申請公屋人士佢哋理性溝通! 溝通唔到㗎 ,我放棄了!
Yywong 發表於 2017-10-28 15:50:52 原文

咁不如你講下點解住緊公屋個d人有能力都唔揀居屋置業而又咁認同政府推綠置居為置業階梯?
擴2....G1372
2015/05 藍卡
擴展派完火炭後大鑊了.....,冇大型屋村......我究竟要等幾多年?5年?6年?7年?8年?9年?

其實從頭到尾都冇要求一定要新公屋,係呢度既人,都有人揀舊公屋,如果優先揀舊公屋既人可以先上樓,我一定要,...
lolo1111 發表於 2017-10-28 13:53:12 原文

原來你租緊私樓住,所以你咁反感政府將新公屋改做綠置居。但你睇問題要全面啲,仔細啲囉,唔好以為富戶係個個都十萬八萬一個月。好多人嘅收入都只係處於中位數,只不過係死捱爛捱死慳爛慳先至剩少少錢咋,而同時間政府個資產又訂到唔合理咁低!你要佢哋買或租私樓佢哋就即時窮過非富戶嗰啲嘎!

唔好以為政府只係壓迫貧戶,政府係同時壓迫中收入戶,呢個社會只有富豪先至有著數!

咁D未到富户資格,但又供得起綠置居,想改善環境呢?
ksk111 發表於 2017-10-28 10:04:42 原文

根本無需要有弱智居,而家其實政府已經五花八門好多賣嘅樓,所以其實呢個題目唔需要成立
市四 1290...........
11月1號  s3 ........
11月1號  s4.........
11月6號吃興民超級骨,拒絕
分享 分享 讚好人數:1查看名單

根本成個政策白痴,本身公屋,居屋,私樓3者係港英時代已經有好清晰定位,無錢就公屋,到有錢但又比唔起私樓咪居...
eddychuchu 發表於 2017-10-28 15:54:31 原文

中哂,不過中國人習性,自以為是,係要攪自己新意思。垃圾
市四 1290...........
11月1號  s3 ........
11月1號  s4.........
11月6號吃興民超級骨,拒絕

其實從頭到尾都冇要求一定要新公屋,係呢度既人,都有人揀舊公屋,如果優先揀舊公屋既人可以先上樓,我一定要,...
lolo1111 發表於 2017-10-28 13:53:12 原文

再補充一點就係, 其實問題嘅根源係政府一味想用土地斂財, 而且仲係不設上限咁斂!

所以私樓價就任由佢飆, 飆到只有醫生律師嗰類人先至買得起. 一般人收入稍高或積蓄稍多只能買居屋, 但由於居屋價同私樓掛鉤, 搞到居屋都好貴, 所以先至有平少少嘅綠置居(不過其實都唔係平幾多). 不過其實政府推出居屋&綠置居嘅真正目的都唔係想幫收入稍高或積蓄稍多嘅人, 而係想斂到更多人嘅財. 亦因此, 佢實行新富戶政策, 唔理住戶嘅實際情況, 一刀切標籤富戶, 趕佢哋買私樓 / 居屋 / 綠置居. 所以如果長遠啲睇, 當閣下得到公屋並住咗咁上下耐, 可能都會成為被開刀嘅對象. 所以我覺得理論上大家應該要求政府改變以土地斂財呢個惡習, 只起公屋唔起居屋&綠置居, 同時取消富戶政策, 但如果咁樣要求, 政府呢條財路會即時斷晒, 所以佢完全唔會考慮. 比較可能嘅做法係要求佢同時增建公屋同綠置居, 但綠置居要減價, 唔好再跟私樓掛鉤, 而係跟建築成本掛鉤另外加合理利潤, 例如20%, 咁佢應該比較容易接受.

回應 #21 ksk111

對於4至5人家庭,其實主要靠新公屋邨既大單位供應來上樓。系現時制度下,好少會,亦好難會有家庭歸還間大公屋返出來。
本來4-5人家庭已經排得夠耐,綠置居必然會令呢班人雪上加霜。

我身為4人家庭既感受。
G1270xxx
新4 2011年2月藍卡 2018年3月第一次派欣田。

回應  ksk111
對於4至5人家庭,其實主要靠新公屋邨既大單位供應來上樓。系現時制度下,好少會,亦好難會...
shellghost1979 發表於 2017-10-28 20:31:19 原文

也不用灰,本人也是大單位又近地鐵,只是想置業!換出來的,未必-定差!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖