香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 屏欣苑 » 印花税
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

簡單而言, 買樓就要比印花稅, 不過印花稅有分幾種, 而所謂宣誓豁免, 就係首次置業 / 無物業情況下買樓既香...
lateautumn 發表於 2018-03-07 01:10:48 原文

想問下係香港居民, 但唔係首次置業, 又持有私樓物業, 仲要唔要去宣誓?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #29 jawspaulsuen基

想問下係香港居民, 但唔係首次置業, 又持有私樓物業, 仲須要去宣誓嗎?

想問下係香港居民, 但唔係首次置業, 又持有私樓物業, 仲要唔要去宣誓?
yautin1 發表於 2018-03-08 11:42:33 原文

宣誓不需要,應該要交15%印花税。
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

回應 #34 kamanwo

此15%辣招是我們買左屏欣苑之後先推出...真的適合我們嗎?

此印花稅劃一15%辣招在2016年11月先推出, 但我2016年7月已買左...應該用2013年的雙倍印花稅(DSD)計算吧?本帖最後由 yautin1 於 2018-03-08 15:09:24 編輯

簡單講如果你已有樓計,一手居屋印花税是正式成交才交,所以計15%。而私樓是簽臨约後要交,分別在這裡。
補充:宣誓如是指香港人代表自已…仍然要做。
詳情問律師/税局吧。
個個都代朋友問?

宣誓不需要,應該要交15%印花税。
kamanwo 發表於 2018-03-08 14:01:09 原文

但咁既case  可以申請居屋嗎???  吾驚俾人DQ

我只係根據樓主問題去答咋,
可能簽咗居屋後買咗其他樓吧
又或者居屋原業主在成交前去世,承繼人有樓啩。
個個都代朋友問?

我只係根據樓主問題去答咋,
可能簽咗居屋後買咗其他樓吧
又或者居屋原業主在成交前去世,承繼人有...
kamanwo 發表於 2018-03-08 17:19:05 原文

case 1,  簽咗居屋後買咗其他樓,   居屋係首置,   其他私樓有俾double 喎
case 2,  居屋原業主在成交後去世,承繼人有,  但想知承繼個層樓 洗吾洗俾稅????

吾知個位師兄 是那個case,  
case1  就大獲,  肯定個私樓俾佐首置印花

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖