香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市1人 » 18歲開始排公屋仍遙遙無期 事主:房署話等多廿年
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

回應 #29 iwyk4
06年前唔係唔使計分,只不過計分方法唔係好似而家咁。但以前老人與青年排一條隊。06年改制後,高齡與非長者分開兩條隊,所各佔一千個額。06年前一條隊,即使是中年也很快上樓,但改制後即使是中年也基本上要8至10年才能上到樓。改完又改之制度,始終都係紙包唔住火,除非截龍。唔接受青年人申請,否則拖垮中年人上樓。睇06年打後上樓的非長者單位,有長者有中坑有中青者。濫用新聞也不少。  亦即是我時常所講,因其不同時段之鬆緊審查及配房有關羅。

18歲 就开始申請公屋, 為咗公屋唔願意升職唔願意加人工, 哩d思想好唔健康, 難為其他d中年人一个人申请, ...
福慧 發表於 2018-03-14 10:17:08 原文

宜家社會變左喇,我50幾歲人,無攞過政府房屋褔利,無攞過公援,由開始做嘢就租屋住,只諗過點解我老豆吾係李生,從來無諗過點解政府吾養我,如果我早2-30年前見到呢個個案,可能我的人生就會改寫,只怪我早出生左40-50年
市2-G1314_2012年9月
(2018年3月8日S1,5月28日見主任,10月10日S2,???S3,30號S4,11月3日派港島耀東)
特快2015_P175XX,2016_P117XX,2017_P66XX,2018_P17xx
分享 分享 讚好人數:0查看名單

任職物流業的的Terrance(27歲)沒有父幹,他唸幼稚園時父母已離婚。現在跟母親每年見面一次,跟父親已失...
楊管 發表於 2018-03-14 02:59:38 原文

應該18歲就同嫲嫲另排一間公屋,如果係咁而家已經上咗樓啦~

结婚排家庭隊,5至6年可上樓。自己做户主再申請,也可以。
安達,啟业,最後派苏屋2016.April,愛拼才会贏。

我又嚟不怕囉唆講:公屋唔係福利,係權利!政府要人等咁多年都上唔到公屋或入唔到戶籍,就係政府嘅錯!
總之,身體健全嘅人有去工作,即係有貢獻社會,所以佢有公屋住係應該嘅。佢努力賺錢都無法自己買屋,咁係政府及社會嘅錯,唔係佢嘅錯!

如果加得到, 我諗案主唔使咁頭痕喇
應該係有某些原因加唔到名, 所以先去排非長者單人隊吧
baal999 發表於 2018-03-14 15:46:56 原文

現行公屋政策加只可以加仔女,唔可以加孫 ~

我又嚟不怕囉唆講:公屋唔係福利,係權利!政府要人等咁多年都上唔到公屋或入唔到戶籍,就係政府嘅錯!
總...
SLLAM 發表於 2018-03-14 16:48:30 原文

可惜只係你認為係權利,如果係權利就唔使means-test 啦~
其實政府由上世紀50年代石硤尾大火到現在,都只係當公屋係福利,當作一種扶貧嘅政策

回應 #35 SLLAM 好多住緊公屋的人,都是身體健全,但沒有去工作。難道是應份要住公屋嗎?咁其他全香港嘅市民,他們都身體健全,勤力去工作,但又不是住緊公屋.他們不應該有公屋住嗎?都唔知咩邏輯,嚇死人.

回應 #37 iwyk4[/i
咪就是妖娥開始,把公屋做扶貧,變成廢6優先上樓,港人隨後。宜家米變成嚴重擠塞羅。

找區議員幫忙,用照顧老人理由加名吧!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖