香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 葵翠邨 » 甲醛問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

同埋我想講甲醛係無味無色,所以入伙後間屋無味唔代表無甲醛
lovelyliz 發表於 2018-07-11 12:06:52 原文

本人覺得你錯左,甲醛有刺激味但無色。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #7 Margie清
新鮮菠蘿,係超巿都有。
如果行過生果舖,有D泰國細菠蘿,幾十蚊3、4個,就算已去皮都可以用。
用膠袋或碟盛底下,唔怕D菠蘿汁弄髒。
去唔去到甲醛我唔知,但真係好去到新傢俬或油漆D味 本帖最後由 nicole852hk 於 2018-07-11 12:32:55 編輯
G1318 擴3 天倫樂

甲醛係有味,但無色,揮發期長至三五年,所以我要買十盒測試多次,入伙後一直保持通風好重要,所以好放心一定安全。

回應 #31 迎don
我都係上網搵資料睇番嚟,咁可能我記錯咗喇,多謝指正!不過總之就唔好求其擺個茶包呀菠蘿呀吸咗味就當咗無甲醛 本帖最後由 lovelyliz 於 2018-07-11 12:39:51 編輯

甲醛除5到要自然蒸發,無信除甲醛公司

回應  Margie清
入伙大吉,咁你要放多d吸甲醛既野
Yanyan1026 發表於 2018-07-11 00:45:17 原文

謝謝!有呀
G1301⋯⋯擴2,2015--擴3,
2016--見主任,轉市3,
2017--擴3,11月第一次派迎東,拒絕,
2018--21/1收信第二次派碧翠低層,26/1簽

其實甲醛呢樣野唔淨只裝修會有, 其他野都會釋放甲醛,
例如小朋友玩嘅玩具, 皮包手袋都有機會釋放出嚟, 只係多與少問題
就算你搵甲醛公司清完, 過多一陣又會再返嚟, 呢樣野係無可避免,除左你買部儀器返屋企,
隔一排CHECK一CHECK有無超標, 再搵人清,
現時有D民間方法都可以去除, 比如菠蘿切片, 都係可以吸味,
其實最主要係間屋要保持空氣流通就已經足夠, 因為甲醛係永遠清唔完, 除左住山洞
本人編號U0145XXXX於2004年4月申請單人, 於2018年6月轉申請雙人, 編號等同G1399XXX至G1400XXX

回應  Margie清
新鮮菠蘿,係超巿都有。
如果行過生果舖,有D泰國細菠蘿,幾十蚊3、4個,就算已去皮都可以...
nicole852hk 發表於 2018-07-11 12:32:11 原文

謝謝!已經用左檸檬、柚子皮、盆栽、炭...
再加兩台空氣淨化機
G1301⋯⋯擴2,2015--擴3,
2016--見主任,轉市3,
2017--擴3,11月第一次派迎東,拒絕,
2018--21/1收信第二次派碧翠低層,26/1簽

祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖