香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 屏欣苑 » 房委會的律師只代表房委會,並不能保障你的權益
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #30 ming122
果個是一般收費, 當然有問題就一樣樣來計啦,你係上面印張紙都貴過人啦收樓既文件,你既專用律師當然會在你立場幫你過下眼,
當然可能其實都無咩作為, 但就買個放心, 自己選擇啦,
本帖原意係想話大家知, 人地眼中根本無把你當老細, 人地打政府工家
而且立場同你係打對台, 就咁簡單
分享 分享 讚好人數:1查看名單

同感......我是B座高層,我取用了房署律師,佢覆我個價8xxx左右。
未有實數,。只不過想著房署律師方便做文件而沒有轉用其它律師行。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

印象中睇呢句野既時候,話過唔用自己律師,淨聽房署律師講然後簽合約,費用都只係幾百蚊。

但點解而家又要俾成幾千蚊律師費?

我俾左幾千蚊律師費佢,係唔係佢已經係我既律師幫我做緊野?

回應 #33 kwokkwong
都話人地只代表賣方, 點解咁喜歡當自己念既野就係岩?你眼中係叫律師費, 人地可能收據寫"見證費, 文件費, XXX費"
總之,就算寫叫"律師費"又點姐,人地總之吾係代表你, 吾喜歡就請番個私人,
有咩問題人地吾會幫你,就咁簡單...而且係法律上,打輸官司,可以叫輸的一方比咪律師費...
所以收吾收你律師費根本吾代表到什麼本帖最後由 Liu01 於 2018-10-07 21:27:44 編輯

回應  kwokkwong
都話人地只代表賣方, 點解咁喜歡當自己念既野就係岩?你眼中係叫律師費, 人地可能收據寫"...
Liu01 發表於 2018-10-07 21:26:04 原文

你要搞清楚

有幾千蚊係律師費

而家大家唔係要求律師幫我地FIGHT某買賣合約既TERMS來保我地利益

而係我地俾左律師費幫我地完成行政上既買賣事宜

大家都係打電話查詢下個進度同自己應該幾時可以去簽約去符合房署要求

咁樣都唔得?

會唔會太過份?

一般行為操守
任何律師在執業為律師的過程中,不得作出或准許他人代他作出任何危及或損害或相當可能危及或損害以下各項的事情 ——
(a)他的獨立性或正直品格;
(b)任何人延聘他所選擇律師的自由;
(c)他為當事人的最佳利益而行事的職責;
(d)他的個人名譽或律師專業的名譽;
(e)適當的工作標準;或(f)他對法院的職責。

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap159H?xpid=ID_1438402753381_001

都係果句, 吾可以亂答本帖最後由 Liu01 於 2018-10-08 14:12:07 編輯

回應 #36 Liu01 唔明就係唔明,師兄勞氣都無用。
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

印象中睇呢句野既時候,話過唔用自己律師,淨聽房署律師講然後簽合約,費用都只係幾百蚊。
但點解而家又要...
kwokkwong 發表於 06/10/2018 10:15:23 原文

你印象中幾百蚊係$384。
不如你睇番買賣協議,第5頁~第7點 及 第7頁~第14點
清楚講明買賣双方負責費用,除咗政府收費係統一之外,
各律師樓收費都會有差别。
簡單舉例: 影印~可以每版收1蚊、10蚊。宣誓~$0-1000/位又聽過。
最後埋單時,律師樓一定會詳列各項費用的,照單收$,唔駛担心會收多。
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

哈,到收樓了還有人在爭拗"房署律師"定"自聘律師"的問題,有趣

哈,到收樓了還有人在爭拗"房署律師"定"自聘律師"的問題,有趣
Deeheaven 發表於 2018-10-10 13:12:20 原文

買新私樓都未必自己請律師!!! 反而居屋驚政府行騙!!!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖