香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 蘇屋邨 » 請問經濟有困難既人有冇得申請裝修津貼?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...20
支持鍵盤翻頁

11年3月藍卡
擴4:No:1272***.  未審查
20/11轉s1
27/12見主任轉市4
2/2 S2
29/3 S3
4/4 S4
9/4收信派安泰邨
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #21 yeefai
你有冇多d資料提供比佢?例如機構名?
市3-G13097xxxx(2012年7月藍卡)
蘇屋荷花樓(首派)
1/3 取匙   18/10 簽意向書   11/10 收信   
8/10(S4)    4/10  (S3)    11/5(S2)

我唔介意人哋攞 綜援, 但就好介意某D連政府未支援都要攞盡著數的綜援戶,政府部門答咗冇支援, 都仲要走...
包仔 發表於 2018-10-13 10:46:42 原文

擴3,10/2012 申請
1/2013 獲派藍咭
1/2018 審查; 3/2018 審查成功及配房階段
22/11/2018 收信派碩門中高層, 感謝各位支持

樓主其實可以向社署跟開你個案的社工申請二手家電傢俬,由社工向相關機構申請。
裝修簡樸整下就得,地台磚,油牆工料就無得省了。
G1327至G1329登記擴二2013年5月
2018/6/28轉s1/10/13s2/10月19s3/10月20s4
10月23收配房信派長康邨超荀骨樓
10月24已簽署拒絕!10月25已出拒絕字。
10月31s2/11月21s3→22號s4
11月24收派房信碩門邨二期高層。
19年2月12日收拎匙信24號簽約。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我唔介意人哋攞 綜援, 但就好介意某D連政府未支援都要攞盡著數的綜援戶,政府部門答咗冇支援, 都仲要走...
包仔 發表於 2018-10-13 10:46:42 原文

長者/ 傷殘人士就有,
並唔係社署冇相關支援.
只係樓主唔符合資格o者
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

就算行騙都好,好過將納稅人的錢放落海起島,再來一個山竹再用納稅人的錢修理個殘島,沒下沉的話!
lamkw126 發表於 2018-10-13 10:28:16 原文

提到呢個莫名其妙大口徒島。
令全香港收納入庫房的存儲將近乎0負怎不心痛?而且要十五年後才有公屋。
這那算是好策劃?
G1327至G1329登記擴二2013年5月
2018/6/28轉s1/10/13s2/10月19s3/10月20s4
10月23收配房信派長康邨超荀骨樓
10月24已簽署拒絕!10月25已出拒絕字。
10月31s2/11月21s3→22號s4
11月24收派房信碩門邨二期高層。
19年2月12日收拎匙信24號簽約。

綜緩戶,又要津貼,其實仲想點
2013年3月
拒絕滿東8/8s2
分享 分享 讚好人數:1查看名單

已經包好多野架,真係,勿怪人地咩都無果d睇你地唔起,我夠單親啦,我夠無錢裝修啦,我個女仲細啦,我咪又係一樣甘過,基本裝修鋪塊地,無咪問人借慢慢還咯
2013年3月
拒絕滿東8/8s2
分享 分享 讚好人數:3查看名單

我依家有話行騙咩?你見過人哋所有銀行户口? 你繼續攞你嘅綜援啦。 呢樣嘢連政府都唔成立嘅嘢, 你憑乜嘢...
包仔 發表於 2018-10-13 10:38:00 原文
你有個兒子一年看十幾廿次專科醫生,半夜兩次起身幫打針的嗎。還要時不時要去照什麼心電圖,電腦素描,骨科打藥水照X光的。我幫老表拿東西去醫院都多次了。他就是單親經濟困難拿綜援的有問題嗎?我先看看自己打的字句,充滿不友善的。明眼人都看到啦。本帖最後由 lamkw126 於 2018-10-13 11:32:53 編輯
蒙查查首派石竹樓中底層

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...20
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖