香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 海盈邨 » 申請裝修 - 注意時間
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

你好,如果我想整櫥櫃同洗手間鏡櫃係埋都要申請左先啊?要等佢批左先可以做啊?
chan陳小姐 發表於 2018-12-04 14:48:58 原文
其實...............
聽人說...係自行裝修個到寫裝廁櫃或廚櫃就OK
終於安居海盈,祝各位早日上樓安居樂業!感恩~
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  海盈BB來了

又想問下,如果在深圳訂柜,內地師傅到港度呎及安裝,咁...解申報?
羅恩恩 發表於 2018-12-04 15:17:43 原文
呢個係要問下...我真係唔知...不過如果戶主係到應該冇問題

我覺得裝修除非時間充足,否則都係用番本地師傅啦,貴d 都冇計。
What you see is what you get!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我覺得裝修除非時間充足,否則都係用番本地師傅啦,貴d 都冇計。
Norman720412 發表於 2018-12-04 15:45:57 原文
其實..香港都係大陸訂JA
只係香港木工,一工貴,所以先咁貴,如果只係訂櫃其實唔太貴

最貴係裝工

唔該BB!我cf都未揾啱
G1304*** 市3
2012年5月藍卡 2015年5月審查合格
2017年11第一次派迎東拒絕12月轉番S2
2018年2月轉市區 5月14派第二次南山邨 25號簽拒絕(因為派2-3人單位200幾尺所以拒絕)
2018年7月16派第三次柴灣興華二邨自然身故單位(不計一次)

你好,如果我想整櫥櫃同洗手間鏡櫃係埋都要申請左先啊?要等佢批左先可以做啊?
chan陳小姐 發表於 2018-12-04 14:48:58 原文
如果唔使拆原裝灶台鋅盆,只須喺「自行裝修申請表」填寫"安裝廚柜"、"安裝吊柜",如果要拆原裝灶台鋅盆,就要填多份「租戶改動工程申請書」,記得填埋「安裝冷氣機申請表」,師傅相兩張(其實一張都得),造證用,即日批出。
安居樂業,祝各位早日上樓!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

如果唔使拆原裝灶台鋅盆,只須喺「自行裝修申請表」填寫"安裝廚柜"、"安裝吊柜",如果要拆原裝灶台鋅盆,...
怒亦喵 發表於 2018-12-04 16:52:01 原文
「安裝冷氣機申請表」未知可以唔報住,知道先報都得

回應 #34 海盈BB來了

Norman720412 發表於 2018-12-04 15:45:57 原文
除左本地即介木介做,不過一定是很貴

真真多謝曬bb啦

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖