香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 中第6個號碼
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

回應 #28 SKWCK84

我係綠長呀所以都好緊張 又唔上又唔落
大家一齊開開心心上車做業主~
#居屋18粒珠排第41
#綠置居18粒珠排第4
#最後成功揀到心水單位
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  SKWCK84

我係綠長呀所以都好緊張 又唔上又唔落
我要買樓呀 發表於 2019-02-27 17:24:49 原文
應該有機會呀,252個清拆屋當中可能有好多都會揀2018居屋,而且下期居屋申請只係5月,清拆屋有絕對優先權,下期居屋質素幾好(何文田貴地段,將軍澳就直頭海邊而且左右都係新樓黎)所以252個其實真係可能得一半,雖然有人話綠置平小小,但其實只係折扣多左,補返地價咪一樣,所以有部份人會睇質素多過平呢個因素。至於長綠(前過你果批)亦唔一定買2房,因為有d人覺得1房係夠住既(呢種1房同私樓1房唔同,係可以間2房既)因此有人可能寧願要靚景靚位既1房都唔要差既2房(又平d)
所以你買2房機會係有,但你既情況係..1房你一定買得到,你應該前設係1房你會唔會要?然後先再手諗假如到時有2房(位置較差)你接唔接受到?
其實你既情況都已經好好,恭喜曬先
分享 分享 讚好人數:1查看名單

應該有機會呀,252個清拆屋當中可能有好多都會揀2018居屋,而且下期居屋申請只係5月,清拆屋有絕對優先權...
SKWCK84 發表於 2019-02-28 01:53:45 原文
其實我自己本身都係希望清拆戶果二百幾個唔會點揀樓今次既樓一係就好似你講咁 已經上次揀左/下次5月再去揀(始終佢地點都係第一批揀樓 好有優勢)
另外就係我前3個NO.既綠長 (唔知佢地有幾多係成個家庭去抽 咁就可能會AIM 2房)不過都希望好似你講咁 揀1房再間成2間INSTEAD OF揀2房樓

我其實都預自己一定買到1房 不過我真係只係想揀2房樓 (就算低層D / 個景唔夠靚 ) 我都無所謂 (反正本身住公屋都係冇咩景可言)

BTW 多謝師兄咁DETAIL去覆我!
#居屋18粒珠排第41
#綠置居18粒珠排第4
#最後成功揀到心水單位

其實我自己本身都係希望清拆戶果二百幾個唔會點揀樓今次既樓一係就好似你講咁 已經上次揀左/下次5月再去揀...
我要買樓呀 發表於 2019-02-28 10:21:44 原文
不用客氣,大家都係同路人不過好奇問問師兄你本身住緊幾大既公屋?

又系得個桔
chrismo 發表於 2019-02-25 11:21:53 原文
我又係得個桔

回應 #34 SKWCK84

本身住緊370-39X尺既公屋都應該40年樓齡
#居屋18粒珠排第41
#綠置居18粒珠排第4
#最後成功揀到心水單位

回應  SKWCK84

本身住緊370-39X尺既公屋都應該40年樓齡
我要買樓呀 發表於 2019-03-01 09:17:56 原文
我果度我估都有30幾年,以前火柴盒果類公屋,200-210呎左右啦,基本上無間到房

回應 #37 SKWCK84

師兄幾多人住緊?我以前都住過大約200尺到既公屋真係細得好緊要 莫講話間房 連些少私人空間都搞唔掂
#居屋18粒珠排第41
#綠置居18粒珠排第4
#最後成功揀到心水單位

回應  SKWCK84

師兄幾多人住緊?我以前都住過大約200尺到既公屋真係細得好緊要 莫講話間房 連些少私人空間...
我要買樓呀 發表於 2019-03-04 09:41:35 原文
咁我就兩個人住啫,所以都算係咁

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖