香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 麗翠苑(綠置居) » 律師樓 收費分享區
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

回應  jjhy

請問你律師 最後收左幾錢?
harrynick 發表於 2019-04-09 17:37:26 原文
上次上去$1都未收架,完成交易先一次過吧
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #31 jjhy

完成交易先會收錢,但都會講到明收幾錢的吧

回應  jjhy

完成交易先會收錢,但都會講到明收幾錢的吧
harrynick 發表於 2019-04-09 18:17:48 原文
之前咪答左一次律師費$5500,雜費未知吖嘛,
D文件雜費都係政府果D,有限$吧

你唔係自己問左$7500全包咩?本留言最後由 jjhy 於 2019-04-09 18:38:36 編輯

回應 #33 jjhy

可以問下上律師樓的流程麻?

回應 #14 jjhy

謝謝分享??

回應  jjhy

可以問下上律師樓的流程麻?
harrynick 發表於 2019-04-09 20:20:23 原文

揀完樓當晚派卡片個人打比我約時間去律師樓,提我兩個業主都要出席,要帶齊身份證,房署比我地既公文袋同埋粉紅色果張紙。(我諗無留電話既朋友可自行打去約時間)

上律師樓當日
1)準時上到去同receptionist講聲約左邊個幾點,交帶番買左幾座幾室,之後就坐低等;

2)過左10分鐘左右有個人黎攞我的文件入房(身份證,買樓果疊文件,果2張半張a4紙大既單);

3)隔多陣就有人召我哋入房仔,坐低比份野我地睇,係準備一陣係律師面前簽既,內容大概係表明我地係香港永久居民同埋所報過既資料都屬實;

4)之後個人就幫我地填左粉紅色果張紙,我地簽完名之後佢就會收左張紙,稍後代我地交比房署;

5)然後佢大致解釋番整個買買流程,收費$5500,同埋提我哋做按揭最好搵3大銀行,匯x、恆x、中x,理由係細銀行有開票唔準時既風險,最後佢問我地有冇問題,無就去律師房(流程呢part既細節我有d遊魂唔係好記得全部,總之就係佢地稍後會通知我地要準備d咩、政府費用幾$等,我呢呢刻唔使咁快記實之後要做d咩);

6)去律師房主要係宣誓,律師比張卡仔我地照讀,之後就係頭先份野度簽名,咁果日就完成,可以離開等佢地再通知。

整個過程少於1個鐘。
如果有漏/錯,請去過既師兄師姐補充

分享 分享 讚好人數:1查看名單

正常係揀樓無耐,俾正本份嘢,驚寄失,親自交上律師樓,律師就識搞,直至收樓,全部業主再上律師樓,找數,搞手續,從無宣誓
Sam Sam

正常係揀樓無耐,俾正本份嘢,驚寄失,親自交上律師樓,律師就識搞,直至收樓,全部業主再上律師樓,找數,...
sam888 發表於 2019-04-11 23:23:30 原文
麥xx 都係7.5k 全包咩?但要去幾多轉架?本留言最後由 xxs_potato 於 2019-04-12 12:21:26 編輯

回應 #38 xxs_potato

麥xx,收$7500,唔便宜
Sam Sam

回應  xxs_potato

麥xx,收$7500,唔便宜
sam888 發表於 2019-04-12 12:24:21 原文
是否已全包,定仲要加4百幾,4百幾d 契既費用?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖