香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 啟朗苑 » 管理費奇高, 無會所都要$3一呎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

貴得過梅窩銀蔚苑$3.7先講啦,抽到啟朗已經好好彩,仲係到扮窮冇錢,輸打贏要
edwardyin 發表於 2019-05-11 22:45:18 原文
知唔知好多綠表上樓要問人借錢?仲有裝修傢私唔係5位數字既事。點解買得啟朗一定有錢?
唔講呢樣,你又知人地法團唔係申請緊調低收費或者換保安公司?

再唔講呢樣,我有錢點解要比唔合理收費?本留言最後由 whl9075 於 2019-05-12 02:19:57 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  飛faiyu772
...
楊管 發表於 2019-05-11 23:56:16 原文
Haha..楊管我真的不瞭解,好吧! 我試試用流動版,但它的介面有點奇怪,唔緊要,我會努力改良,免得別人以為我在鬥大。另外,我習慣在備忘錄寫完,看清楚沒有白字,才copy & paste 留言的。我玩遊戲的時候,才直接在cyclub打字。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

回應  飛faiyu772
...
楊管 發表於 2019-05-11 23:56:16 原文
楊管:請問現在的字體有小一點嗎?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

房委會昨天(5 月 8 日)公開三個新落成居屋屋苑的建議管理費。大圍嘉順苑的費用為每單位每月 1,401 元,...
kinator 發表於 2019-05-11 23:43:59 原文
嘉順苑丶梅窩銀河苑、銀蔚苑同屬於這間:港深聯合物業管理有限公司(8181HK)成立於1984年,是上市公司,但它的網頁相當…!我沒有資格擁有居屋,所以不便評論。以下是房署的連結,文件顯示有效為期兩年(至2020年),但作為小業主,知道也沒有太大的意義,對管理費有不滿?不妨集合其他人努力爭取。https://www.housingauthority.gov...rary/SHC27-18TC.pdf
師兄覺得管理費方面「這個價錢,相等於約三分之一的公屋月租」租戶身分怎能和業主相比?租客每月支出:水電租金一眼望到底是梗數。業主:水電差餉管理費供樓(維修費)⋯⋯自我感覺良好不同,而且我只說收費克制並無說過良心。其實1997年之後,已經沒有什麼良心可言!營商者本身就是吸血鬼,分別在於大啖咬,抑或細細啖慢慢歎。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

同期凱樂$1.7/呎咋
凱樂二千幾伙攤分所以平
戶數少就貴
銀蔚苑得170伙你又唔講?
銀蔚170伙3.7
啟朗683...
kinator 發表於 2019-05-11 23:48:30 原文
銀蔚苑已經同銀河苑攤分,唔只1xx伙,你唔識就唔好放流料

知唔知好多綠表上樓要問人借錢?仲有裝修傢私唔係5位數字既事。點解買得啟朗一定有錢?
唔講呢樣,你又知人...
whl9075 發表於 2019-05-12 02:14:35 原文
有乜唔合理你又講唔出,淨係同其他屋苑好片面咁做對比冇用架喎,乜都唔做係網上廢up有乜用,真係咁唔合理咪自己去查搵證據囉,仲有冇錢就唔好買,好好地住公屋做低端人口咪好囉,冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽

楊管:請問現在的字體有小一點嗎?
飛faiyu772 發表於 2019-05-12 04:39:10 原文
字體仍然很大。
可否改一改習慣直接在cyclub打字?
唔一定要用流動版。
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

字體仍然很大。
可否改一改習慣直接在cyclub打字?
唔一定要用流動版。
楊管 發表於 2019-05-12 09:32:55 原文
ok 楊管,這次應該正常了,我直接打在cyclub,而不是用備忘錄寫。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

銀蔚苑已經同銀河苑攤分,唔只1xx伙,你唔識就唔好放流料
edwardyin 發表於 2019-05-12 07:31:28 原文
邊度證明兩條邨有攤分?

希望十一月可以入伙

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖