香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市1人 » 房署出錯, 唔畀我揀市區, 今日打上去查詢
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #29 elkie

女兒住港島,只想住近些方便照顧,如真是房署錯,我覺得應有三次挑選市區的機會,當然這要建立在房署承認出錯的前題上.
U04012,長者,擴1,    2018年11月28日S4,派東涌放棄
2019年1月歸隊S2,  2019年5月9日S3
2019年5月10日s4,  2019年5月16日收信派廣源邨
2019年5月24日簽約取匙,2019年6月16日正式入住.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  elkie

記得寫你唔合資格排市區單位,請更改其他區域.今早一直致電27122712 一直打唔通,已用1823app ...
c030408 發表於 2019-05-29 12:54:14 原文
信中有提及不合資格的原因嗎

不過你冇KEEP 低封信就... ...難搞了
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

回應 #25 elkie

屋企人都睇過封信,冇樓可以百份百滿意,政策上唔得我甘心,但如果係出錯,點解唔去爭取番自已權利?
U04012,長者,擴1,    2018年11月28日S4,派東涌放棄
2019年5月10日s4,  2019年5月16日收信派廣源邨
2019年5月24日簽約取匙,2019年6月16日正式入住.

回應  elkie

女兒住港島,只想住近些方便照顧,如真是房署錯,我覺得應有三次挑選市區的機會,當然這要建立在...
c030408 發表於 2019-05-29 13:30:00 原文
我諗至多比你拒絕今次編配
得返最後一次,

或者今次可以唔計一次, 仲有兩次機會

若想reset 重來, 未免有點理想過頭啦

期待樓主的後續分享   本留言最後由 baal999 於 2019-05-29 13:39:06 編輯
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1

支持

回應 #35 baal999

站在房署立場當然死不認錯,但我都想聽下他們的解釋.當年全部係書面文件,他們拎番我封回邮信出來即真相大白.

回應  baal999

站在房署立場當然死不認錯,但我都想聽下他們的解釋.當年全部係書面文件,他們拎番我封回邮...
c030408 發表於 2019-05-29 14:02:06 原文
辜勿論誰是誰非
我又估下先

房署會話冇留底
而你又冇KEEP起
今次真係死無對證本留言最後由 baal999 於 2019-05-29 14:37:55 編輯

回應  baal999

站在房署立場當然死不認錯,但我都想聽下他們的解釋.當年全部係書面文件,他們拎番我封回邮...
c030408 發表於 2019-05-29 14:02:06 原文
你冇封信,其實都係口同鼻講,房署一年幾多人上去嘈,成件事好簡單佢都唔會同你道歉,只會盡量安排指定地區比你,1。問你係咪唔想要宜家單位2。幫你安排指定地區3。等派第3次本留言最後由 elkie 於 2019-05-29 15:07:21 編輯
藍卡申請日期:2010年10月(單人)
2015年6月加名變家庭相等於
特快2018 no.57xx 2019 no.26xx 2020 no.9xx
G13367~G1338 2013年10月擴3轉擴4
S1 29-1-2019 23-4-2019 主任 好順利
      30-11-2020重審再次見主任
S2 7-5-2019  9-12-2020
S3 22-12-2020
S4 23-12-2020

終於畢業

G1323-1324 市4,28/11 S1,6/2 審查改期10/6,22/6 S2,6/10 S3,13/10 S4,16/10 首派 小西灣邨,22/10 拒絕首派,30/10 S2,2/11 S3,18/11 S4,23/11 二派 竹園南邨,1/12 拒絕二派,12/12 S2,23/1 直接S4,三派 環翠邨,19/2 拒絕三派,等四派 4/3 S2,31/3 S4,海達邨,安居樂業

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖