香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 冠德苑 » 遷拆戶或綠長150或白長150內不買三房的請入內吱聲
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...12
支持鍵盤翻頁

去年最多比人DQ嘅係長者家庭戶,大部份都係將會結婚嘅年青人或者年青二至三人家庭因為想有長者優先揀樓權,自己父或母有物業而只寫名下無物業嗰位父或母或者跳級寫埋爺爺或嫲嫲個名,佢哋無細睇遊戲規則唔知咁係唔准嘅,到抽中左好籌但比人DQ真係唔抵,如果只係DQ個WE號而WM號仲可以用嘅話好籌嘅朋友重有少少機會去揀樓,如果全部DQ晒咁就真係有啲痛???
分享 分享 讚好人數:1查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #10 william9887

你講既,係咪白表例子?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  william9887

你講既,係咪白表例子?
bayen 發表於 2019-08-28 21:43:27 原文
係啊,所以有人話舊年長者家庭戶DQ率超高!綠長唔會出現依啲蝦碌呱

我係想話舊年白表長者家庭戶DQ率超高

我係想話舊年白表長者家庭戶DQ率超高
william9887 發表於 2019-08-28 22:05:12 原文
其實都吾只是上年,每年白長被DQ比起綠長都是倍數計,不論是否綠長曾經買過居屋一定被DQ,拎過綜援,破產,同埋未處理好戶藉都有可能被DQ<—吾知關吾關事,因為自己冇被人DQ所以沒深入研究,見過有師兄post過被DQ clauses,但再詳細d就吾大印象,不過只要吾點呃房委會,如實申報就應該吾洗擔心本留言最後由 Perrywlin 於 2019-08-29 16:13:00 編輯

係啊,所以有人話舊年長者家庭戶DQ率超高!綠長唔會出現依啲蝦碌呱

william9887 發表於 2019-08-28 22:03:47 原文
我仲以為你講緊綠長DQ添

撻過訂,同揀左單位但放飛機,而又未過冷靜期都會被DQ...所以真是打算供樓,先好出席當日揀樓程序同比訂,吾係既話有d例子什至會當你享用過居屋房屋資助,而永遠冇機會再抽。

我前過你,本身諗緊何文田三房,
計過都係岩岩好
依家咁既環境應該唔博了
買長沙灣大兩房算

綠長有起碼有20-40戶被DQ
Perrywlin 發表於 2019-08-28 13:41:14 原文
你講緊白長啊?綠表經屋邨辦核實,邊有得DQ,最多你話放棄

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...12
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖