香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 房協資助出售房屋 » 翠鳴臺 » 裝唔裝修好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

不想制造太多廢料,訂造少少傢俬同油牆算了
分享 分享 讚好人數:2查看名單

如果本身就已經有木地板,為何要換磚呢?木地板踩落點都比磚温暖些,而且木地板正常都比磚貴,除非你好唔...
bittiek 發表於 2020-04-20 13:25:20 原文
呢個係翠鳴嘅木地板?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我地翠鳴本身已有木地板
小歪仔 發表於 2020-04-20 12:37:04 原文
之前有諗過轉木紋磚

地板真係要諗清楚, 之後再整就會好麻煩. 不過我無打算換, 因為本身鐘意木地板, 娘家既木地板無點保養, 廿年...
小歪仔 發表於 2020-04-20 09:24:21 原文
甲醛散唔到,如果想低甲醛,基本搵人除

呢個係翠鳴嘅木地板?
happysnake6 發表於 2020-04-20 14:41:06 原文
不是,翠鳴是楓木色地板。我家鋪的是旺角買的意大利木紋磚,雖然已經很像真的木地板,但踩上去還是沒木地板暖和。

不是,翠鳴是楓木色地板。我家鋪的是旺角買的意大利木紋磚,雖然已經很像真的木地板,但踩上去還是沒木地...
bittiek 發表於 2020-04-20 17:03:41 原文
我之前就係想換木紋磚,諗住易打理同耐用。但又鍾意木地板嘅質感。加上有小朋友,所以都應該留木地板

我之前就係想換木紋磚,諗住易打理同耐用。但又鍾意木地板嘅質感。加上有小朋友,所以都應該留木地板
happysnake6 發表於 2020-04-20 17:18:20 原文
其實木紋磚同木地板都很耐用,木地板一年打一次蠟應該不算難打理吧?論質感真的是木地板好,除非你真係好唔鍾意現在隻木地板款色,如果唔係無謂多花費,留返 D 錢用响傢俬電器仲好啦。

分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  Nihon

你冇睇主題嗎?!
Arda 發表於 2020-04-20 10:35:55 原文
但係我地收樓巳經係木地板。。所以唔明點解你仲話要整啫。。。

其實木紋磚同木地板都很耐用,木地板一年打一次蠟應該不算難打理吧?論質感真的是木地板好,除非你真係好...
bittiek 發表於 2020-04-20 17:51:18 原文
其實都唔駛打蠟, 打完蠟嗰個星期SIN到PK, 所以我地十幾年無打
wt???

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖