香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 烹飪 » 今晚白果腐竹雞蛋糖水
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

回应  yayawu2828

你估错la,白果腐竹鸡蛋简直係我ge vf。
下次预 ...
taktaktak 发表於 2012-2-24 17:33:26

啊·! 妳騙我 (甜wor), 订我老人痴痴呆
Sorry, 老友记, 我记着下次—定预妳2份' 本帖最後由 yayawu2828 於 2012-2-24 18:34:32 編輯

目前医药界认为,生白果应控制在一天10粒左右,过量食用会引起腹痛、发烧、呕吐、抽搐等症状。虽然煮熟後 ...
单飞妈咪 发表於 2012-2-24 13:47:12

多謝提點

白果為銀杏科植物銀杏的成熟種子,果肉鮮嫩,芳香可口,含有豐富的營養成分,蛋白質、脂肪、蔗糖、還原糖 ...
老貓 發表於 2012-2-24 14:12:45

多謝提點, 好利害的老貓, 好詳細呀! 睇完成编字都  
"福頭" 中左毒都吾知囉! 本帖最後由 yayawu2828 於 2012-2-24 19:13:50 編輯

三彩個個都係好心人, 你每晚到一戶食....都食到你傻 la.
yayawu2828 發表於 2012-2-24 13:45

咁又係喎! 三彩好心人快D報名啦!
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

無法啦,出去食一次糖水已經貴,如果加"小太子"又加幾蚊,我d仔囡又鍾意食,一咁去超 ...
卓卓 發表於 2012-2-24 14:21:37

讚成 ! 出街食真係好貴又未必好食, 自家做的好D又平D囉 !

回應 35# yayawu2828

係啦!咁今晚有無著落呀!  
   流晒

多謝提點,   好利害的老貓, 好詳細呀!   睇完成编字都   
"福頭" 中左毒都吾知 ...
yayawu2828 發表於 2012-2-24 18:53:19

唔使驚~我以前唔識野,都試過一次煮一大碗(至少2、3十粒)比老公食,不過好彩佢又冇事喎 我估計經常大量食用先會中毒嘅
常樂我淨

回應  yayawu2828
    可以去"百x"買"小丸子"加落去,好好味.
卓卓 發表於 2012-2-24 09:00:23

小丸子....我老婆至愛
多謝妳資訊   以後唔駛去"許X山"比$5加料 (得果5-6粒)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

係啦!咁今晚有無著落呀!  
   流晒
taktaktak 發表於 2012-2-24 19:22:08 [/quote]

SORRY, 現在才有時間上網.   

今晚黑仔, 上樓時個 lift 停左係 21 樓被困.
半小時有人來打開 lift 門才能返屋企囉 !
新 lift 都咁差點數呀 ! 本帖最後由 yayawu2828 於 2012-2-25 12:00:44 編輯

唔使驚~我以前唔識野,都試過一次煮一大碗(至少2、3十粒)比老公食,不過好彩佢又冇事喎 我估計經常 ...
老貓 發表於 2012-2-24 20:58:10

呵! 我剛剛食多碗才發現我買的白果 (是冇心),
因已去殼及去條心都唔知...所以真 " 福頭 " , 哈哈.....  本帖最後由 yayawu2828 於 2012-2-24 23:20:58 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖