香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 屋邨管理 » 急!家訪問題!!!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...10
支持鍵盤翻頁

遷樓信?是咪遷出通知書?
乜收到呢d信仲有得挽回㗎咩?
Ranger123 發表於 2020-10-27 03:30:51 原文
樓主顧掂自己先!人哋係(拖租),所以個案根本不能相提並論。打工嘅嘢=人哋用得著你、隨時可以叫你走。公屋/份工,你衡量邊樣重要?一個人霸唔到兩張凳。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

C兄你好似好了解裡面D嘢wor
其實我估因為我返左大陸幾個月因為抄錶問題所以直接被報上總部,搞到屋邨主任...
Ranger123 發表於 2020-10-27 01:03:57 原文
我無入過去做,但我從事呢一行,唔多唔少都會接觸過。
或者咁講,多一事不如少一事普遍係整個房屋事務/物業管理既心態,你唔做到太過份其實唔會無啦啦有人想做低你。但如果過左條紅線既,就一定追查到底,而家個信息已經好明顯,你超越左房署條紅線。

政府部門做野就一定係有指標,要開file做investigation已經好花功夫,仲要有齊證據先會批邨辦咁做,如果抄完錶咁都唔捉你既,申訴專員公署必定會點名批評房署辦事不力,到時房署乾脆就全部做到最嚴,玩串成個party,全民受害。
renemystina
分享 分享 讚好人數:3查看名單

遷樓信?是咪遷出通知書?
乜收到呢d信仲有得挽回㗎咩?
Ranger123 發表於 2020-10-27 03:30:51 原文
如果不幸收到遷出通知書後,你有權上訴。
房署有上訴委員會,就每個上訴個案做獨立調查,但入面既成員基本上都係圍威喂,你呢個case上到去,相信比較大機會係「確認遷出通知書」,即係維持原判,要你走人。

同埋你個case亦係警告班係內地有工/資產/物業既公屋案例,咁有用好難唔搵你祭旗。有時間好好睇下下面份野,你就明點解我會得出呢個結論。

https://www.thb.gov.hk/tc/boards/housing/CaseSummary.pdf

本留言最後由 fortesting 於 2020-10-27 04:38:12 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

最後都想講句題外話,所有公屋申請人/住戶未必需要去到我咁熟公營房屋事務,但玩得呢個遊戲,就一定要知道遊戲規則。唔想遵守既,居屋/綠置居/私人市場係你唯一出路。
要記住,上樓之前,你係用左好長時間去簽呢堆規則,簽完亦無得你去抵賴話唔知道/唔記得/無印象本留言最後由 fortesting 於 2020-10-27 04:44:13 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:4查看名單

依家房處間中上門對人頭, 唔同以前,
我外父外母都係流主咁情況,
唔住夠會日數收屋
opclk 發表於 2020-10-27 00:34:28 原文
上有政策,下有對策,對人頭其實係例行公事,戶主住係度其實一定有計拆得掂
renemystina
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你吳識分輕重嗎?點都要屋 ,吳駛諗 ,係既,除非你吳想再要 本留言最後由 helloeverybody 於 2020-10-27 06:41:05 編輯

小弟因內地工作關係,超過3個月冇返香港,所以房署懷疑我丟空單位,要求家訪見面,而且話如果唔盡快返嚟香...
Ranger123 發表於 2020-10-26 22:55:00 原文
遲工咯為了間屋了,回來港漫工作
市4 G126xxxx

你除左無自己住,仲要比人住,兩條罪來架,有朋友試過間屋收留左親戚比房署知道左即時收返間屋了
9/2014  G1359*** 擴2
2017/01  轉擴3
2019/07  轉市3

啊媽同老婆跌落海⋯⋯你會救邊個⋯⋯ 工可以搵過,屋冇左真係⋯⋯

小弟因內地工作關係,超過3個月冇返香港,所以房署懷疑我丟空單位,要求家訪見面,而且話如果唔盡快返嚟香...
Ranger123 發表於 2020-10-26 22:55:00 原文
不如你打去房署話身在大陸,暫時不能回港

我覺得疫情關係,房署會體諒

但當然唔可以畀哥哥喇

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖