香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 上訴期可否延長?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  WINKYCHAN

有拍緊拖⋯⋯都可以搵女友商量商量。
如果成事的話,是否首先要註冊結婚,然後搵房署改申...
kadixd 發表於 2021-04-08 08:04:27 原文
註冊結婚後申請恢復,恢復同時加老婆名(附結婚證書copy),確認成功加人後再勾家姐名,你同老婆兩人去審查就ok,又唔駛搞到家姐。當然前提你同老婆計過數條數冇超額,因為你得一次機會上訴!建議你結婚後直接到樂富詢問處恢復+加人,上網雖然快,但係我經驗係網上加人/減人佢房署打嚟話我冇簽名,結果都係要跑一趟樂富,結婚剩係註冊排期快都要三個月,冇咩時間,所以如果係嘅要盡快同女友(家)商量。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

排期註冊都浪費三個月, 樓主你D時間都幾猛猛緊, 時間一分一秒咁過, 要快手處理
2019年揭開新一頁... 我終於上樓了~

結婚註冊排期三個月...加名又一個月...刪名又一個月...
扣扣下...得番last一個月...

2年內

回應 #31 WINKYCHAN

時間都好緊迫⋯⋯唉,女友又未決定到。
搵律師註冊的話是咪會快D?大約一個月左右嗎?

回應 #28 我想快D上樓

一年到而已,佢仲未有收入,所以都安全。

回應  WINKYCHAN

時間都好緊迫⋯⋯唉,女友又未決定到。
搵律師註冊的話是咪會快D?大約一個月左右嗎?
kadixd 發表於 2021-04-09 17:45:34 原文
香港搵律師證婚只係免上婚姻註冊處排籌,有專人代辦,同埋可以去指定場地/律師樓簽字,時間上會free啲;但日子都係一樣,因為香港婚姻法係承襲英國,要公告(擬結婚通知)三個月後先可以公證結婚。
安居樂業!

回應  我想快D上樓

kadixd 發表於 2021-04-09 17:46:44 原文
如果大家關係未穩定真係要諗清楚,真係唔好為上樓而結婚,到時離婚又要煩邊個搬走,有小朋友仲死,你係男多數都輸,最後又係冇咗間屋,長遠真係要認真plan。
安居樂業!

回應  我想快D上樓

kadixd 發表於 2021-04-09 17:46:44 原文
拍咗一年好似太短時間,感情基礎又未穩定,如果為咗攞公屋而結婚,好似好勉強咁。

樓主,可唔可以叫你阿爸同阿媽離婚,是但攞其中一個老人家嘅名同你聯名申請公屋啊?

雖然我咁樣提議好似唔係咁好咁,但係呢個係冇辦法之中嘅辦法。本留言最後由 我想快D上樓 於 2021-04-09 19:33:18 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖