香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 租者置其屋 » 抽到敢唔敢買?(竹園北邨)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...8
支持鍵盤翻頁

竹園北質素差果幾座係松,柏,蕙,桃 ,其餘四座質素算ok
分享 分享 讚好人數:1查看名單

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E...2%E5%8C%97%E9%82%A8

松,柏,蕙 係同一個發展商
桃 係另一個
榕,橡,桐,梅 又另一個

本留言最後由 Ferio 於 2021-10-19 12:29:59 編輯
2000 居者有其屋(排91)  
2016 白居二 (排22)
2017 居者有其屋(排100)
2018 白居二(排78)
2019 居者有其屋(排83)+白居二(排96)
2020 居者有其屋(排88)+白居二(排2)
分享 分享 讚好人數:2查看名單

買新樓隨時比竹園北更豆腐渣
davidliu759760 發表於 2021-10-19 11:39:08 原文
呢樣我又認同,新樓大部份係鹹水樓,好豆腐渣。

我而家住緊新樓,完全明白,深受困擾,
所以先要抽綠表,買舊樓。

不過都要睇下個別租置屋邨,
樓宇保養、法團財務狀況,先決定到。

總之我只會買租置,不過我唔會好似有啲人咁,
有得買就得,喺度盲搶,
唔全面考慮各方面因素;
我一定唔會夾硬揀,真係接受到,
覺得買得過先會買。
分享 分享 讚好人數:4查看名單

竹園北質素差果幾座係松,柏,蕙,桃 ,其餘四座質素算ok
davidliu759760 發表於 2021-10-19 11:40:43 原文
我剛剛又諗到一個問題,你就算唔係住差果幾座,
但佢地差果幾座,整外牆時,
已經將屋邨維修基金一鋪清袋,被殃及池魚;

你果座有咩要維修,都係要即時每次再夾錢,
亦冇研究過,你唔係住佢果座,
係咪真係唔使夾錢住,
當然前題係,你果座唔使整外牆。

分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #33 MoonHeiYuet

你住哪條屋邨?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #32 Ferio

恆安,興田,鳳德(紫,斑),長安二期, 華明二期,富亨(昌,盛,泰),景林(桃,棉,楠), 和桃園樓都是同一承建商本留言最後由 davidliu759760 於 2021-10-19 15:33:08 編輯

不如留意下這幾座大廈有冇紙皮石剝落,再決定揀唔揀好本留言最後由 davidliu759760 於 2021-10-19 15:34:37 編輯

回應  MoonHeiYuet

你住哪條屋邨?
davidliu759760 發表於 2021-10-19 15:22:32 原文
邊條邨唔講喇,係2006至2010左右落成,非標準設計大廈,我果座係 中國建築,
質素比隔離幾座差好多,成日跌磁磚,
聽低層住戶講,低層仲成日爆水管添。

房署承建商整磁磚的師傅,話我果座最差,
隔離幾座都唔係好,只係唔至於咁。

我當年入伙唔夠一個月,
已經開始有野壞,要去邨辦報維修,
而家每年報少過四次維修,都偷笑,
所以我咁多年,乜都用佢原裝,
我唔敢換,換咗要自己負責。
分享 分享 讚好人數:3查看名單

不如留意下這幾座大廈有冇紙皮石剝落,再決定揀唔揀好
davidliu759760 發表於 2021-10-19 15:33:44 原文
仲有鋼筋問題,竹園北邨都有呢個問題,唔記得報紙,有冇講邊座有事。

另外,翠屏北邨 翠桃樓,
十年前,外牆嚴重剝落,鋼筋外露,
房署當年成座樓,執過外牆
而家見到,低層有單位,
外牆再次剝落,開始有鋼筋再次外露,
而且部份樓層,走廊入面,早已經有鋼筋外露。

翠桃樓,估計係因為,廁所雙鋁窗太細,
又唔夠位裝抽氣扇,濕氣排唔走,
所以當年好多單位,廁所外牆都露鋼筋。

翠屏北邨 啲 相連長型,又係唔知點解,
走廊殘得好誇張,欄杆生銹,
甚至連鐵閘都生埋銹,
其他屋邨 相連長型,未見過咁恐怖 ?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖